Mysterieuze geogliefen van vogels in Peru opnieuw geclassificeerd

  Een eerder benoemde kolibrie blijkt nu een lijster te zijn…

  Tussen 400 en 1000 jaar voor Christus tekenden mensen uit de pre-inca beschaving reusachtige lijnen, figuren en tekeningen van dieren en planten op de grond: de zogenoemde Nazcalijnen. De lijnen en geogliefen zijn te vinden op de woestijnvlaktes in het zuiden van Peru. Waarom deze afbeeldingen in het zand werden gezet, is tot op de dag van vandaag een raadsel. Maar nu doen onderzoekers in een nieuwe studie een poging om het antwoord dichterbij te brengen.

  Meer over de Nazcalijnen
  In het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru zijn tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen terug te vinden. Vermoedelijk zijn deze zo’n 2000 jaar geleden aangebracht door Nazca- en Paraca-indianen. De Nazcalijnen zijn wereldberoemd en staan bovendien op de Werelderfgoedlijst. De lijnen en figuren beslaan een gebied met een oppervlakte van ongeveer 450 vierkante kilometer. De meeste van deze tekeningen zijn zo groot, dat ze het beste te zien zijn vanuit de lucht.

  Mysterie
  Onder de vele figuren die in het zand zijn getekend, bevinden zich ook veel vogels. En daar waren de onderzoekers het meest in geïnteresseerd. Het begrijpen wat deze vogels precies voorstellen is namelijk essentieel om het mysterie van de Nazcalijnen te ontrafelen. Uiteindelijk hopen onderzoekers antwoord te krijgen op die ene vraag: waarom werden de figuren getekend?

  Vogels
  In de studie namen de onderzoekers zestien geogliefen van vogels onder de loep. “Tot nu toe zijn deze tekeningen geïdentificeerd op basis van algemene indrukken of een paar morfologische eigenschappen in elk figuur,” zegt onderzoeker Masaki Eda. Maar dat is volgens de onderzoeker toch echt te gering. “Wij hebben de vormen en maten van de snavels, koppen, halzen, lichamen, vleugels, staarten en voeten vergeleken met die van moderne vogels in Peru.”

  Vanwege de lange en dunne snavel, korte benen, drie tenen in dezelfde richting en de lange staart met een langwerpig middengedeelte, wordt de eerder benoemde kolibrie opnieuw geclassificeerd als een lijster. Afbeelding: Eda M., Yamasaki T., Sakai M. Journal of Archaeological Science: Reports. June 20, 2019.

  Herzien
  Op die manier lukte het de onderzoekers om een beter beeld te krijgen van de vogels en een aantal ervan opnieuw te classificeren. Zo is een eerder geïdentificeerde kolibrie nu als lijster aangemerkt en een voorheen onbekende vogel benoemd tot pelikaan. Helaas lukte het niet om alle vogels onder te brengen. Zo blijkt dat tekeningen van mogelijke condors of flamingo’s niet voldoen aan de essentiële kenmerken. Maar de tekeningen verschilden teveel met moderne Peruaanse vogels om ze een nieuwe naam te geven.

  Aanwijzing
  Hoewel de opnieuw geïdentificeerde vogels wel in Peru voorkomen, leven ze niet op de plekken waar de tekeningen zijn gemaakt. Zo worden lijsters bijvoorbeeld aangetroffen in bossen op de oostelijke hellingen van de Andes en in het noorden bij de grens met Ecuador, en leven Pelikanen langs de kust. De vraag is dus of de mensen die de figuren hebben getekend zich daadwerkelijk door echte vogels hebben laten inspireren. “Het zou mogelijk zijn dat de mensen die de tekeningen hebben gemaakt tijdens het verzamelen van voedsel aan de kust, pelikanen hebben gezien,” betoogt Eda. “Onze bevindingen tonen aan dat ze exotische vogels hebben afgebeeld, geen lokale vogels. En dit kan een aanwijzing zijn waarom ze de tekeningen maakten.”

  Op dit moment blijft het mysterie dus nog onopgelost. Maar wellicht komen we stapje voor stapje dichterbij. Zo zijn soortgelijke vogels teruggevonden op aardewerk en ook in ruïnes van Naszca zijn vogelresten opgegraven. Deze vondsten zouden kunnen helpen bij het identificeren van meer geogliefen waar vogels op staan afgebeeld.

  Bronmateriaal

  "Fresh look at mysterious Nasca lines in Peru" - Hokkaido University

  Afbeelding bovenaan dit artikel: Masaki Eda

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd