Mysterieus paard uit Pompeii blijkt ezel te zijn

Archeologen vonden zes jaar gelden de resten van een paard in Pompeii. Uit DNA-onderzoek bleek dat het zou gaan om een nieuw soort paard. Susan Gurney van de universiteit van Cambridge onderzocht de studie uit 2004 en beweert dat archeologen een grote fout hebben gemaakt. Het gevonden dier blijkt geen nieuw soort paard te zijn, maar een doodgewone ezel.

Gurney beweert dat de wetenschappers zes jaar geleden een blunder hebben gemaakt door het DNA van de gevonden ezel in het laboratorium te mixen met DNA van een paard. Hierdoor ontstond een kunstmatige, hybride diersoort.

Wetenschappers vonden in 2004 in totaal vijf versteende paarden in het huis van Caius Iulius Polybius, een rijke politicus en bakker in het oude Pompeii. Vier paarden werden geïdentificeerd als normale paarden, maar het vijfde paard bleek een exotisch soort te zijn. Nu blijkt dat het vijfde paard eigenlijk een ezel was.

WIST U DAT…

…een snackbar in Pompeii onlangs – na bijna 2.000 jaar – haar deuren weer opende?

In 79 na Christus begroef de vulkaan Vesuvius het dorp Pompeii en haar inwoners onder een laag lava en as. De inwoners stierven door extreme hitte. De lichamen in Pompeii (en deze stad bevond zich nog tien kilometer van de Vesuvius) kregen te maken met temperaturen tussen de 120 en 150 graden. De dorpen die nog dichter bij de vulkaan lagen, kregen nog extremere temperaturen voor de kiezen: tussen de 230 en 260 graden Celsius.

Door het as en de lava is alles in en rondom Pompeii perfect bewaard gebleven. Hierdoor blijft het dorp interessant voor archeolgen, die meer hopen te leren over de geschiedenis van de mensheid.

Bronmateriaal

"Identity of Pompeii’s mystery horse revealed" - Universiteit van Cambridge

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd