Mysterieus object: de allereerste gradenboog?

Een wetenschapper denkt nu eindelijk te weten wat een mysterieus object uit het graf van een architect voor moet stellen.

In 1906 ontdekten archeologen in Egypte de geheel intacte tombe van architect Kha. De man was verantwoordelijk voor de bouw van piramides. In zijn graf werden tal van voorwerpen aangetroffen die hij daarvoor gebruikt moet hebben.

Voorwerp
Maar één object houdt de gemoederen tot op de dag van vandaag bezig. Het is een houten voorwerp dat nog het meest wegheeft van een soort wip. Het bestaat uit een houten lat met daaronder een cirkel. Archeologen hebben geen flauw idee waar het apparaat voor gebruikt werd.

Het mysterieuze object uit de tombe van Kha. Foto's: afkomstig uit het onderzoek van Amelia Sparavigna.
WIST U DAT…

…de Egyptenaren ook al protheses hadden?

Ornamenten
Maar nu mengt een fysicus zich in het debat. Amelia Sparavigna stelt in een paper dat het object ook deel uitmaakte van het gereedschap van Kha. Het zou een gradenboog zijn. Ze leidt dat onder meer af uit de ornamenten op het object. Op het ronde deel van het object bevindt zich een bloem met zestien bladeren. Die bladeren staan allemaal even ver van elkaar en doen denken aan een kompasroos.

Meten
Door het voorwerp met de platte kant onder op een helling te leggen, kon Kha mogelijk aan de bladeren aflezen hoe steil de helling was. Het zou bovendien geen toeval zijn dat de bloem zestien bladeren heeft. Eénzestiende komt regelmatig terug in het rekensysteem van de Egyptenaren.

Archeologen hebben het onderzoek met interesse gelezen, maar zijn lang niet allemaal even overtuigd. Als het object inderdaad voor deze doeleinden gebruikt werd, dan was het zeker niet heel precies, zo stelt onderzoeker Kate Spence. En dat is raar. “Als de Egyptenaren precies willen zijn dan zijn ze dat.” Ook wijst ze erop dat de Egyptenaren hoeken berekenden door naar de twee zijden van een driehoek te kijken. Bovendien is er geen enkele tweede gradenboog bekend en er zouden er toch meer van moeten zijn, zo stelt ze.

Bronmateriaal

"Egyptian tomb mystery may be world's first protractor" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fangleman (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd