Mysterieus gat in Siberië op video vastgelegd

zinkgat

In Siberië is een mysterieus gat verschenen. Is het een zinkgat? Een krater? Of wellicht toch iets anders? Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit. Het gat heeft een breedte van 80 meter en lijkt tientallen meters diep te zijn.

Het gat is ontstaan op het Yamal Peninsula. Dit is een gebied waar in 1972 veel grote gasvelden zijn ontdekt. Onderzoekers vermoeden dat de krater het resultaat is van een ondergrondse explosie. Deze explosie is ontstaan door een mix van water, zout en gas. Anna Kurchatova van het Sub-Arctisch wetenschappelijke onderzoekscentrum beweert dat het gebied 10.000 jaar geleden onder water lag, dus dat verklaart de hoge concentratie zout.

Ook in steden kunnen plotseling gaten ontstaan, zoals hier in Guatemala.  Dit gat is maar liefst 20 meter breed en 30 meter diep.
Ook in steden kunnen plotseling gaten ontstaan, zoals hier in Guatemala. Dit gat is maar liefst 20 meter breed en 30 meter diep.
Pingo?
Poolwetenschapper Dr. Chris Fogwill vermoedt dat er sprake is van iets anders. Hij denkt dat er onder het oppervlak een gigantische ijsstructuur is ontstaan. “De permafrost (bevroren aarde, red.) kan honderden meters dik zijn, waardoor er dus ook grote ijsstructuren aanwezig kunnen zijn”, zegt Dr. Fogwell. “We noemen zulke ondergrondse blokken ijs ‘pingo’s’. Mogelijk is deze pingo gesmolten.”

Als de theorie van Fogwill klopt, dan zouden er meer van dit soort gaten moeten zijn in de nabije omgeving. Op dit moment gaat het echter maar om één zinkgat.

Video
De video is in ieder geval indrukwekkend. Net als de Toengoeska-explosie in 1908 mogen we blij zijn dat dit gebeurt in het uitgestrekte Siberië en niet in een dichtbevolkt gebied.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd