Mysterieus Deens leger werd pas na de strijd werkelijk afgeslacht

strijders

In 2012 ontdekten archeologen in Denemarken de resten van een afgeslacht leger – bestaande uit honderden strijders die rond het begin van de jaartelling leefden – terug. En nu is eindelijk meer bekend over wat deze strijders overkwam.

Bijna twee jaar geleden stuitten archeologen op de resten van honderden zwaar toegetakelde strijders. Naast de stoffelijke resten werden ook speren, bijlen en schilden teruggevonden. Al snel werd duidelijk dat zich hier rond het begin van de jaartelling een gruwelijke strijd moet hebben voltrokken. Maar hoe zag die strijd eruit? En wat is deze strijders precies overkomen? Bijna twee jaar nadat de archeologen hun gruwelijke vondst met de wereld deelden, is daar eindelijk iets meer over bekend. De onderzoekers zetten de afgelopen jaren hun opgravingen voort en bestudeerden de resten en objecten die tijdens de opgravingen werden ontdekt. Op basis daarvan kunnen ze nu meer vertellen over deze onfortuinlijke strijders.

De vier bekkens aan een stok. Afbeelding: Peter Jensen / Aarhus University.
De vier bekkens aan een stok. Afbeelding: Peter Jensen / Aarhus University.
Bekken
“We hebben een houten stok die de bekkens van vier verschillende mannen droeg, ontdekt,” vertelt onderzoeker Mads Kähler Holst. “Daarnaast hebben we botten ontdekt die sporen vertonen die erop wijzen dat deze zijn geknipt en afgeschraapt. Ons onderzoek laat zien dat dat dit alles gebeurde nadat de gevallen strijders ongeveer zes maanden op het slagveld hadden gelegen.”

Ontheiligd
Zo’n zes maanden nadat de strijders sneuvelden, werden hun resten verzameld en het vlees van de botten gehaald. De botten werden vervolgens gesorteerd en ontheiligd om daarna in het meer te worden geworpen. Naast de botten van de strijders werden ook resten van dieren en potten van klei die waarschijnlijk offers in de vorm van voedsel bevatten in het meer geworpen. De botten van de strijders raakten zo vermengd met de dierenbotten en offers. “We zijn er vrij zeker van dat dit een religieuze daad was. Het lijkt er op dat dit een heilige plek was voor een heidense religie.” Op die plek werden overwinningen op de vijand gevierd door de rituele presentatie en vernietiging van de botten van de verslagen strijders.

De Romeinen schreven al over deze macabre gebeurtenissen waarbij Germanen de lichamen van hun verslagen vijanden ontheiligden. Maar het is voor het eerst dat archeologen een heilige plek hebben ontdekt waar dergelijke macabere rituelen werden uitgevoerd.

Bronmateriaal

"Violent aftermath for the warriors at Alken Enge" - Cas.au.dk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Skanderborg Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd