Mysterie rond dode vinvis in Boston Harbor

Dit weekend werd in de haven van Boston een ruim vijftien meter lange gewone vinvis dood aangetroffen. Het is een mysterie hoe het dier stierf en hier terecht is gekomen. Bioloog Danny Haelewaters bezocht de haven, maakte foto’s en vertelt wat hij daar zag.

Zondagochtend werd een ruim 15 meter lange gewone vinvis (Balaenoptera psysalus) dood drijvend aangetroffen in de haven van Boston, in de buurt van Deer Island, één van de dertig Boston Harbor Islands. De kustwacht heeft een team van het New England Aquarium gevraagd om monsters te nemen en de vinvis te onderzoeken. Een eerste macroscopische analyse maakte duidelijk dat de vinvis zwaar bebloed was. De woordvoerder van het Aquarium heeft in een voorlopige verklaring gezegd dat biologen ervan uitgaan dat de vinvis vastgebonden gezeten moet hebben.

Na enkele dagen is het dier dinsdagochtend uiteindelijk aangespoeld op Rainsford Island. Makkelijk is dat niet voor de onderzoekers, omdat het eiland niet beschikt over een aanlegplaats. Op dit moment is het puur praktisch nog onmogelijk om na te gaan wat de doodsoorzaak is geweest.

De gewone vinvis is de op een na langste walvis die ooit op aarde heeft geleefd, na de blauwe vinvis. Het kan zo’n 25 meter lang worden en een gewicht bereiken van maar liefst 70 ton.

De foto’s in dit artikel zijn op zondag 7 oktober, rond 10.20 uur door Danny Haelewaters gemaakt.

Bronmateriaal


De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Danny Haelewaters, op zondag 7 oktober, rond 10.20 uur.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd