Bovendien blijkt met name instrumentale muziek een slechte invloed op je slaapkwaliteit te hebben.
Veel mensen luisteren de hele dag naar muziek. Daarnaast zijn er ook mensen die vlak voor het slapengaan nog even een rustgevend muziekje opzetten. Maar misschien is dat toch niet zo’n goed idee. In een nieuwe studie onderzocht slaapwetenschapper Michael Scullin in hoeverre muziek – en dan met name oorwurmen – slaappatronen kunnen beïnvloeden. En blijkbaar hebben opzwepende melodieën of liedjes toch meer invloed op je slaap dan je je waarschijnlijk realiseert.
Oorwurmen
Iedereen heeft weleens last van een oorwurm. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen. En wanneer zo’n wijsje maar in je hoofd blijft rondzingen, kan dat als erg vervelend worden ervaren. Vaak komen oorwurmen overdag, al kunnen ze ook vlak voor het slapen opdoemen. “Onze hersenen blijven muziek verwerken, zelfs als er geen wordt afgespeeld,” legt Scullin uit. “En ook blijkbaar als we proberen te slapen. Hoe meer je naar muziek luistert, hoe groter de kans dat je een oorwurm oploopt die niet weggaat als het bedtijd is. En als dat gebeurt, is de kans groot dat je slaap eronder zal lijden.”
Als je een oorwurm hebt, kan dat erg vervelend zijn. Dus; hoe kom je ervan af? Een manier om van een oorwurm af te komen, is door je volledig te focussen op een taak, probleem of activiteit die je hersenen helpen af te leiden van dat ene liedje in je hoofd. Ook kun je juist het liedje opzetten het nummer helemaal af luisteren. Veel mensen melden dat de ‘mentale’ naald dan niet meer in de groef blijft hangen. Ook kun je proberen een andere plaat op te zetten of kauwgum te kauwen. Succes!
Scullin baseert zich op zowel een enquête als een laboratoriumexperiment. De enquête omvatte 208 deelnemers die een reeks vragen moesten beantwoorden over hun slaapkwaliteit, wanneer ze naar muziek luisterden en de frequentie van oorwurmen. In de experimentele studie werden 50 proefpersonen bestudeerd. De onderzoekers probeerden oorwurmen bij hen op te wekken om zo te achterhalen hoe het de slaapkwaliteit beïnvloedde. “Voor het slapengaan speelden we drie populaire en pakkende nummers af: ‘Shake It Off’ van Taylor Swift, ‘Call Me Maybe’ van Carly Rae Jepsen en ‘Don’t Stop Believin’ van Journey,” somt Scullin op. “De deelnemers luisterden ofwel naar de originele versie, of naar de instrumentale versie van het liedje. Nadat de proefpersonen het liedje in hun hoofd hadden zitten, analyseerden we de invloed daarvan op hun nachtelijke slaapfysiologie.”
Moeite
De onderzoekers komen te ontdekking dat de muzikale oorwurmen je nachtrust bruut kunnen verstoren en heel wat onrustige nachten kunnen veroorzaken. “Mensen met oorwurmen hadden meer moeite om in slaap te vallen, werden ’s nachts vaker wakker en brachten meer tijd door in lichte slaapstadia,” vertelt Scullin. Mensen die ’s nachts regelmatig last hebben van oorwurmen – één of meer keer per week – blijken bovendien zes keer zoveel kans te hebben op een slechte slaapkwaliteit dan mensen die zelden oorwurmen ervaren.
Instrumentale muziek
Wie overigens denkt dat vooral gezongen liedjes in je hoofd blijven steken, heeft het mis. De onderzoekers komen namelijk tot de ontdekking dat instrumentale muziek tot ongeveer twee keer zoveel oorwurmen leidt. Dit betekent ook dat met name instrumentale muziek invloed heeft op je slaap. “Wat echt verrassend is, is dat vooral instrumentale muziek leidt tot een slechtere slaapkwaliteit,” aldus Scullin.
Hoewel vaak wordt gesteld dat muziek voor het slapengaan juist een positieve bijdrage aan je slaapkwaliteit kan leveren, bewijst de huidige studie het tegendeel. “Bijna iedereen denkt dat muziek slaap kan verbeteren,” zegt Scullin. “Maar wij ontdekten dat degenen die meer naar muziek luisteren, juist slechter sliepen.” Wetende dat oorwurmen je slaap dus negatief kunnen beïnvloeden, raadt Scullin aan om minder naar muziek te luisteren als je oorwurm-gevoelig bent. “De timing is ook belangrijk,” zegt Scullin. “Probeer muziek met name voor het slapengaan te vermijden.”