Muziek luisteren kan heel gevaarlijk zijn – en meer dan 1 miljard jongeren dreigen dat aan den lijve te gaan ondervinden

Met name jongeren draaien de volumeknop te vaak te hoog, waardoor ze een vergroot risico op gehoorschade lopen.

Voor velen is muziek luisteren een heerlijke ontspannen bezigheid. En als dan ook nog je favoriete nummer voorbij komt, draai je de volumeknop nog net een tikkie hoger. Hoe onschuldig dit ook lijkt, het kan grote consequenties hebben. Onderzoekers hebben ontdekt dat met name tieners en jongvolwassenen regelmatig worden blootgesteld aan veel te harde muziek. En dit heeft ertoe geleid dat momenteel meer dan één miljard jonge mensen een vergroot risico op gehoorschade lopen.

Gehoorschade
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf ongeveer 75 decibel is geluid schadelijk voor kinderen en vanaf 80 decibel voor volwassenen. Bovendien kan geluid al schadelijk zijn als je slechts kortstondig aan teveel decibel wordt blootgesteld. Toch luisteren velen naar te harde muziek. Zo is uit eerder onderzoek gebleken dat het volume van persoonlijke luisterapparatuur (denk aan koptelefoons en oordopjes) gemiddeld rond de 105 decibel ligt. En als je een avondje gaat stappen, wordt je zelfs onderworpen aan waardes die tussen de 104 en 112 decibel liggen.

Jongeren
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben momenteel 430 miljoen mensen wereldwijd last van een vermindering van het hoorvermogen. Jongeren zijn bijzonder kwetsbaar. Dat komt omdat met name jonge mensen met behulp van smartphones, koptelefoons en oordopjes naar muziek luisteren. Bovendien zijn het vaker jonge mensen die plekken opzoeken waar luide muziek wordt gedraaid.

Studie
In een nieuwe studie wilden onderzoekers achterhalen hoeveel mensen er wereldwijd naar te harde muziek luisteren. Om daar het fijne van te weten, besloten ze door eerder uitgevoerde onderzoeken naar persoonlijke luisterapparatuur en luide muzieklocaties te spitten. Uiteindelijk namen ze in hun analyse 33 onderzoeken mee waar in totaal iets meer dan 19.000 deelnemers aan hadden deelgenomen.

Eén miljard
De bevindingen zijn alarmerend. Zo blijkt dat er te vaak veel te luide muziek door koptelefoons en oordopjes schalt. 24 procent van de jongeren zet het geluid van persoonlijke luisterapparatuur te hard. Daarnaast is 48 procent geregeld in te luide uitgaansgelegenheden (zoals bars en clubs) te vinden. Al met al leidt dit ertoe dat van de 2,8 miljard jonge mensen op aarde, meer dan één miljard momenteel een vergroot risico op gehoorschade loopt.

Hoewel er regels gelden over het maximale geluidsniveau bij muziekactiviteiten, worden deze slecht gehandhaafd, zo stellen de onderzoekers. En dat terwijl de gevolgen voor het gehoor groot zijn. Bovendien zijn jongeren zich misschien niet goed bewust hoe schadelijk te harde muziek is. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er meer gedaan moet worden om ‘veilig luisteren’ te stimuleren. “Regeringen, de industrie en het maatschappelijk middenveld zouden een beter beleid moeten voeren om gehoorverlies te voorkomen en de oren te beschermen,” zo besluiten ze.

Bronmateriaal

"Turn it down! Headphones and loud music venues put over 1 billion young people at risk of hearing loss" - Medical University of South Carolina (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Mix and Match Studio / 500 px van Getty Images (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd