Muur uit Salomo’s tijd gevonden

De restanten van een stenen muur van 3000 jaar oud zijn net buiten de Tempelberg in Jeruzalem door archeologen onthuld. Samen met de muur werd ook aardewerk, een toren en een poort gevonden. Zijn de vondsten het bewijs dat het verhaal van koning Salomo in de Bijbel waar is?

“Een vergelijking van deze laatste vondst met stadsmuren en poorten uit de periode van de eerste tempel en gevonden aardewerk uit dit gebied maakt het mogelijk om met veel zekerheid vast te stellen dat de muur door koning Salomo in de tweede helft van de tiende eeuw voor Christus is gebouwd,” concludeert archeoloog Eilat Mazar. De zes meter hoge muur en het omringende complex van een poort die toegang gaf tot de koninklijke achtertuin en een hoektoren met zicht op de rivier Kidron werden de afgelopen drie weken tijdens een opgraving blootgelegd.

In het derde hoofdstuk van het bijbelboek Koningen wordt het huis van koning Salomo uitgebreid beschreven: “Salomo werd de schoonzoon van de farao, de koning van Egypte, door te trouwen met diens dochter. Hij liet haar wonen in de Davidsburcht, totdat hij gereedgekomen was met de bouw van zijn paleis, de tempel van de Heer en de muur om Jeruzalem.” Volgens de archeologen is het de eerste keer dat een vondst voldoet aan die beschrijving.

De muur bevatte verschillende scherven die het mogelijk maken om de leeftijd ervan vast te stellen. Sommige scherven waren gegraveerd met woorden als ‘Voor de koning’ en ‘Voor de chef’. De muur is waarschijnlijk door vuur verwoest.

Palestijnse archeologen zijn niet blij met de pogingen van hun Israëlitische collega’s om de bijbel te bewijzen. Het oude Jeruzalem is volgens hen namelijk niet alleen belangrijk voor de Joden, maar ook voor de moslims. Daarnaast liggen ook de wortels van het christendom in deze stad.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd