Muur met tekens van de Maya’s ontdekt

Archeologen hebben in Chiapas, Mexico een muur ontdekt met daarop diverse tekeningen en tekst van de Maya’s. Op de muur stond bovendien de naam van de belangrijkste militaire leider van de beschaving; K’inich B’aaknal Chaahk. Ook werd een portret van deze man gevonden. De muur zou uit 708 na Christus stammen.

De muur is vanwege de tekeningen en tekst van onschatbare waarde voor archeologen. Wellicht kan de muur hen meer vertellen over het leven van de Maya’s. Naast de muur werd ook een portret en twee gewelfde kamers gevonden. Dit alles maakt deel uit van Casa de las Luciernagas (Paleis of Huis van de Vuurvliegen).

Op de muur staan twee data: maart en juni 708. Ook zou er taalkundige en mythologische informatie op staan. Achter de muur is een troon gevonden. Waarschijnlijk heeft K’inich B’aaknal Chaahk hier samen met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en anderen gesproken om duidelijk te maken dat er een groot verschil in rang tussen hen zat. K’inich B’aaknal Chaahk stond immers voor politieke macht en werd als heilig gezien.

Onderzoeker Carlos Pallan Gayol is dolblij met de vondst, omdat deze bevestigt dat het Paleis van de Vuurvliegen het verblijf van K’inich B’aaknal Chaahk was. De militaire leider was de zesde van totaal veertien leiders van Tonina (een belangrijke Maya-stad).

“De muur is belangrijk om het hoofdstuk uit de geschiedenis van Tonina van 680 tot 715 na Christus te begrijpen,” vertelt Gayol. Gelukkig is de muur goed bewaard gebleven. Zelfs de blauwe en rode pigmenten die de Maya’s zo’n 1300 jaar geleden aanbrachten, zitten er nog op.

Foto: EFE/Héctor Montaño/INAH

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd