Mutatie veroorzaakt weerwolfsyndroom

Wetenschappers denken eindelijk te weten waardoor het weerwolfsyndroom wordt veroorzaakt: een genetische mutatie is de boosdoener.

Weerwolfsyndroom of hypertrichose is een zeldzame aandoening. Slechts iets minder dan honderd mensen hebben de ziekte onder de leden. De mannen met de ziekte krijgen een sterk behaard gezicht, terwijl vrouwen op diverse ongewone plaatsen op hun lichaam last kunnen hebben van veel haargroei.

X-chromosoom
Het is reeds bekend dat het een erfelijke ziekte is en in 1995 werd al duidelijk dat een mutatie waarschijnlijk de oorzaak was. De mutatie zou zich bevinden op het X-chromosoom.

WIST U DAT…

…onlangs per ongeluk een middel tegen kaalheid is ontdekt?

Gen
Een Chinese wetenschapper is er nu in geslaagd om de exacte locatie van de mutatie te bepalen. Hij deed dat door de genen van een familie met het weerwolfsyndroom te bestuderen. Hij ontdekte zo dat zich op dezelfde locatie als de X-chromosomen een extra stukje gen bevindt. Dit extra gen activeert mogelijk een ander gen dat zich er vlakbij bevindt en verantwoordelijk is voor haargroei.

Kaal
De onderzoekers zijn opgetogen over de ontdekking. Zo zou het mogelijk moeten zijn om medicijnen te ontwikkelen die dit gen tot kalmte manen. Maar niet alleen mensen met hypertrichose zijn gebaat bij de ontdekking. Ook mensen die kaal zijn, kunnen baat hebben bij een gen dat haargroei aanmoedigt.

Het volledige onderzoek is verschenen in het blad American Journal of Human Genetics.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd