Mutatie oorzaak van ontbrekende vingerafdruk

Het is zeldzaam, maar het komt voor: mensen zonder de unieke groefjes in hun vingers. Wetenschappers weten nu hoe het komt.

Het klinkt als het ideale uitgangspunt voor een veelbelovende carrière in de criminaliteit. Maar in werkelijkheid is het vooral heel erg onhandig. Mensen die geboren worden zonder de bekende groefjes in de vingers laten weliswaar geen vingerafdrukken achter, maar hebben tegelijkertijd grote moeite om bijvoorbeeld door de douane te komen.

Vier
De aandoening is zeldzaam. Er zijn voor zover bekend wereldwijd slechts vier families waarin de aandoening voorkomt. En wat ervoor zorgde dat sommige mensen uit deze families geen vingerafdrukken hadden? Dat was onduidelijk.

WIST U DAT…

DNA
Tot nu. Wetenschappers bestudeerden zestien leden uit één van de getroffen families. Zeven van de proefpersonen hadden vingerafdrukken. Negen niet. De wetenschappers vergeleken het DNA van de familieleden en ontdekten een afwijking in het gen SMARCAD1.

Ze concluderen dat een genetische mutatie de oorzaak is. En daar is nog niet alles met gezegd. De onderzoekers wijzen erop dat SMARCAD1 in zijn geheel verantwoordelijk is voor het activeren van andere genen. Een belangrijk gen dus. Bovendien stellen ze vast dat afwijkende vingerafdrukken soms samengaan met ernstige gezondheidsproblemen. De kans is dus aanwezig dat het gen niet alleen iets doet met de groefjes op onze vingers, maar ook invloed uitoefent op ziekten.

Vingers zonder de bekende groefjes. Foto: Nousbeck et al. / The American Journal of Human Genetics (2011)

Bronmateriaal

"Scientists find 'no fingerprint' gene mutation" - BBC.co.uk
Bovenstaande foto is gemaakt door Frettie (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd