Musk’s nieuwe Sterrenschip moet volgend jaar al de lucht in

Het splinternieuwe Starship zou binnen een jaar tijd al in staat moeten zijn om met bemanning aan boord het luchtruim te kiezen.

Afgelopen weekend was het precies elf jaar geleden dat de eerste succesvolle missie van SpaceX werd gelanceerd. En dat vierde het bedrijf met de presentatie van een prototype van het nieuwe Starship. “Starship zal de krachtigste raket in de geschiedenis zijn, in staat om mensen naar de maan, Mars en verder te brengen,” twitterde SpaceX.

Starship
Starship is het nieuwe paradepaardje van SpaceX, waarmee het bedrijf mensen naar de maan en Mars wil vervoeren. Uiteindelijk zal het sterrenschip in staat zijn om maar liefst honderd mensen tegelijkertijd op langdurige, interplanetaire vluchten mee te nemen. “Starship biedt een betaalbare manier om vracht en mensen te vervoeren; essentieel voor het bouwen van maanbasissen en Mars-steden,” zo stelt SpaceX.

Specificaties
Tijdens de presentatie onthulde Musk ook enkele specificaties van het schip. Zo krijgt het vaartuig een lengte van 50 meter en een diameter van 9 meter. Het betekent dat Starship ongeveer 100 ton mee zou kunnen slepen. De Super Heavy – het raketsysteem dat gebruikt zal worden om Starship de ruimte in te slingeren – zal zo’n 68 meter lang zijn en een diameter van 9 meter hebben.

Volgend jaar
Het bedrijf heeft er heel wat haast bij. Zo liet Musk weten volgend jaar al met het sterrenschip te willen vliegen. “We willen proberen in ongeveer zes maanden tijd het schip in een baan rond de aarde te brengen,” zei Musk. “Ik denk dat het goed mogelijk is om volgend jaar al mensen te zien vliegen.” Het is natuurlijk een wat optimistische uitspraak van de miljardair. Zeker als je je bedenkt dat er afgelopen week nog volop aan het schip geknutseld werd. Maar het is niet voor het eerst dat Musk zulke stoutmoedige woorden in zijn mond neemt. En we zijn ondertussen ook al heel wat van de ambitieuze techneut gewend. Tot op heden heeft het bedrijf al 78 lanceringen voltooid en de enige operationele, herbruikbare raketten en ruimtevaartuigen ter wereld ontwikkeld.

Naam
Wellicht doet de naam niet direct een belletje rinkelen. Dat is goed te verklaren; het Starship werd lang met een andere naam aangeduid, namelijk BFR (Big Falcon Rocket). Eind 2018 gaf Elon Musk aan de naam van dit transportsysteem te willen veranderen in Super Heavy-Starship. De term verwijst naar de twee componenten waaruit dit transportsysteem is opgebouwd: Starship is het ruimtevaartuig en Super Heavy is de raketbooster die ervoor zorgt dat het ruimtevaartuig aan de zwaartekracht van de aarde kan ontsnappen.

Als SpaceX zich aan het strakke schema kan houden, zal het betekenen dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa in 2023 – zoals gepland – de eerste ruimtetoerist zal worden. Zo zal Maezawa aan boord van het Starship een paar rondjes rond de maan cirkelen. Hierbij zal hij het oppervlak van de maan tot zo’n 200 kilometer naderen.

Bronmateriaal

"SpaceX"

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd