Musiceren is goed voor het gehoor

Het gehoor van een 70-jarige muzikant is soms vergelijkbaar met dat van een 50-jarige die niet musiceert. Dat concluderen onderzoekers.

De wetenschappers testten het gehoor van 74 muzikanten en 89 mensen die nog nooit een instrument hadden bespeeld. De proefpersonen waren tussen de achttien en 91 jaar oud. De muzikanten speelden al sinds hun zestiende en oefenden nog steeds, zo is in het blad Psychology and Aging te lezen.

WIST U DAT…

Wanneer de muzikanten geluidsfragmenten te horen kregen waarin stemmen en lawaai klonken dan waren zij veel beter dan de mensen die niet musiceerden in staat om te horen wat er gezegd werd. “We ontdekten dat musiceren bijdraagt aan een beter gehoor op latere leeftijd,” stelt onderzoeker Benjamin Zendel.

Normaal gesproken gaat het gehoor op latere leeftijd vrij rap achteruit. Op zestigjarige leeftijd hoort tien tot dertig procent van de mensen minder goed. Op tachtigjarige leeftijd gaat het zelfs om zestig procent. Het onderzoek wijst erop dat muziek maken ervoor zorgt dat de achteruitgang van het gehoor vertraagd wordt.

Bronmateriaal

"Lifelong musicians 'have better hearing'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ben (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd