Multitaskende bultrug zingt ook tijdens de jacht

bultrug

Muziek bij het eten: ook bultruggen vinden dat prettig, zo suggereert nieuw onderzoek. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat bultruggen niet alleen zingen voor het paren, maar ook wanneer ze op zoek zijn naar voedsel.

Lang dachten onderzoekers dat bultruggen alleen zongen tijdens het paarseizoen, wanneer mannetjes met elkaar concurreren in de hoop een vrouwtje te bemachtigen. Maar de laatste tijd wordt het gezang van de bultruggen ook wanneer ze zich niet in gebieden bevinden waar gepaard wordt, gehoord. En nu kunnen we eindelijk verklaren hoe dat komt: bultruggen zingen ook tijdens de jacht, zo schrijven onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Onderzoek
Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze tien bultruggen voor de kust van het Antarctisch Schiereiland bestudeerden. Hier eten de bultruggen hun buiken vol, alvorens te vertrekken naar warmere wateren waar gepaard wordt en het nageslacht ter wereld komt. Met behulp van sensoren konden onderzoekers de bewegingen en geluiden die de bultruggen maakten, volgen.

Zingen
Uit de opnames blijkt dat bultruggen ook tijdens hun jacht voor voedsel zingen. Soms duurden de liedjes wel bijna één uur lang en de liedjes bleken ongeveer net zo georganiseerd en gestructureerd te zijn als de liedjes die de bultruggen tijdens het paarseizoen laten horen. Van zeker één bultrug weten de onderzoekers dat deze tijdens het zingen aan het jagen was.

WIST U DAT…

…bultruggen en dolfijnen soms met elkaar spelen?

Paren
Het feit dat de onderzoekers op deze plaats liedjes hoorden die sterk lijken op de liedjes die klinken tijdens het paren, wijst erop dat het gedrag van de bultruggen niet zozeer samen hangt met de plaats waar ze zich bevinden, maar meer met de tijd van het jaar. Normaal gesproken zouden deze bultruggen zich omstreeks deze tijd al naar warmere wateren begeven, maar omdat het zee-ijs rondom het Antarctisch Schiereiland steeds dunner wordt en later in het jachtseizoen van de bultruggen verschijnt, blijven ze langer in dit gebied hangen en arriveren ze later in de warmere wateren. Het feit dat de bultruggen hier nu tijdens het jagen zingen, kan er dan ook zomaar op wijzen dat ze hier niet alleen meer jagen, maar ook paren. “Paren kan nu wel eens op hogere breedtes plaatsvinden,” concludeert onderzoeker Douglas Nowacek. “Dat verdient nader onderzoek.”

Het onderzoek laat in ieder geval wel zien dat de dieren qua gedrag heel flexibel zijn en een balans weten te vinden tussen hun behoefte aan eten en de behoefte om een partner te versieren. “Ze moeten zich voeden. Ze moeten paren. Dus eigenlijk multitasken ze,” stelt onderzoeker Ari S. Friedlaender.

Bronmateriaal

"Multi-Tasking Whales Sing While Feeding, Not Just Breeding" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wanetta Ayers (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd