Braintraining maakt niet intelligenter – maar verbetert wel uw geheugen

Spelletjes, apps en websites waarbij het geheugen en de intelligentie kan worden getraind zijn erg populair. En dat is ook wel logisch, want wie droomt er niet van een Einstein-brein? Uit recent onderzoek blijkt dat deze spelletjes het vermogen om informatie te onthouden kunnen versterken, maar u niet helpen uw intelligentie te verhogen.

Wetenschappers van de Georgia Institute of Technology nodigden 55 studenten uit voor een cognitieve training, met als doel de relatie tussen intelligentie en het werkgeheugen beter in beeld te krijgen. Studenten werden getraind in het uitvoeren van eenvoudige taken, waarbij ze werden gevraagd om voorwerpen op te noemen in de volgorde waarin ze werden getoond. Daarnaast werden de studenten ook getraind in het uitvoeren van complexe taken, waarbij ze voorwerpen moesten onthouden tijdens het uitvoeren van een andere taak. Een controlegroep trainde op een visuele taak die, net als de andere taken, steeds moeilijker werd. Voor en na de training voerden de onderzoekers een aantal tests uit die de verbeteringen op het gebied van het werkgeheugen en intelligentie kon meten.

WIST U DAT…

…het drinken van champagne kan zorgen voor een geheugenverbetering?

Al tientallen jaren gaan psychologen ervan uit dat het vergroten van het werkgeheugen leidt tot een toename van intelligentie. Wetenschappers waren verrast toen ze bewijs vonden dat de intelligentie niet wordt verbeterd, maar door te trainen met complexe taken de capaciteit van het werkgeheugen wel kan worden verbeterd. Geen van de groepen vertoonden na training een hogere intelligentie. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Onderzoekers denken dat mensen die proberen om meerdere taken uit te voeren of snel te schakelen tussen complexe taken, zoals afwisselend praten met twee verschillende mensen of eten koken en tegelijkertijd omgaan met een huilend kind, het werkgeheugen kunnen versterken. Verder onderzoek is nodig om te kijken wat het voor ons kan betekenen in het dagelijkse leven.

Bronmateriaal

"‘Brain Training’ May Boost Working Memory, But Not Intelligence" - psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Klim Andreev (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd