Multitasken valt werkende moeder zwaar

Wij vrouwen benadrukken graag hoe goed we er in zijn, maar ondertussen vinden we het vreselijk: multitasken. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers richtten zich met hun studie op werkende vaders en moeders. Ze verzamelden gegevens van 368 moeders en 241 vaders.

Meer
De moeders bleken veel meer uren te multitasken. Zo’n 48.3 uur per week. Vaders bleven gemiddeld steken op 38.9 uur. Onderzoeker Barbara Schneider plaatst dat graag even in het juiste perspectief. “Dat betekent dat werkende moeders meer dan tweevijfde van de tijd dat ze wakker zijn twee activiteiten tegelijkertijd doen, terwijl werkende vaders meer dan éénderde van hun tijd aan het multitasken zijn.”

Gevoel
Ook bleek er een groot verschil te zijn tussen de gevoelens die vaders en moeders aan het multitasken overhouden. Mannen vinden multitasken over het algemeen een positieve ervaring. Vrouwen niet. Zij voelen zich gestrest en staan voortdurend in tweestrijd.

WIST U DAT?

…moeder spinaap haar zoon aan de vrouw helpt?

Taak
Ook de taken die mannen en vrouwen uitvoeren, verschillen. Vrouwen die thuis multitasken zijn dan vaak bezig met huishoudelijke karweitjes of de kinderen. Mannen die thuis multitasken zijn vaak bezig met zichzelf of ze zijn in gesprek met iemand. Dat verklaart mogelijk ook waarom vrouwen meer negatieve gevoelens aan multitasken overhouden: de taken die zij al multitaskend afronden, zijn vermoeiender.

Druk
Ook zouden vrouwen met meer druk van de buitenwereld te maken hebben. Er wordt immers van ze verwacht dat ze goed voor hun kinderen zorgen en het huishouden doen. Wanneer vrouwen niet alleen met de kinderen bezig zijn – en dus multitasken – zouden ze met die traditionele rolverdeling in het achterhoofd meer sociale druk ervaren.

Kort samengevat: werkende moeders hebben het niet gemakkelijk. Maar volgens de onderzoekers is dat heel eenvoudig op te lossen. Mannen moeten beter hun best doen. Een kleine bijdrage in het huishouden of een beetje meer hulp bij de zorg voor de kinderen kan al een enorm verschil maken. Maar er ligt niet alleen een taak voor vaders. Ook voor de overheid en werkgevers. “Ik denk dat vaders de mogelijkheid zouden moeten hebben om eerder het werk te verlaten of iets later te beginnen,” merkt onderzoeker Shira Offer op.

Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het blad American Sociological Review.

Bronmateriaal

"Study: Working moms multitask more and have worse time doing so than dads" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Parker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd