Multitasken met media is zo slecht niet

Terwijl u tv kijkt de krant lezen en op uw smartphone uw sociale media checken? Dat multitasken kan u wel eens goed doen.

Dat blijkt uit een verrassend onderzoek in het blad Psychonomic Bulletin & Review. Anno 2012 kunnen we op één plek op tal van manieren informatie tot ons nemen. De radio en tv aan, een tablet op schoot, de krant naast ons en smartphone in de hand. En wij maar multitasken. Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen daarvan en meestal schetsten die studies een niet zo rooskleurig beeld. Mensen konden zich bijvoorbeeld onvoldoende op informatie focussen.

Nieuw onderzoek
Maar in een nieuwe studie laten onderzoekers van de universiteit van Hong Kong zien dat het multitasken echt zo slecht nog niet is. Ze verzamelden 63 proefpersonen tussen de 19 en 28 jaar oud. De proefpersonen vulden vragenlijsten in over hun gebruik van media. Bijvoorbeeld welke media ze gebruikten en of ze verscheidene media wel eens tegelijkertijd gebruikten. Gemiddeld bleken de proefpersonen regelmatig tegelijkertijd via drie media informatie toegespeeld te krijgen.

Oma

Oma kan niet multitasken. Lees hier waarom oudere mensen daar moeite mee hebben.

Experiment
Daarna was het tijd voor het experiment. De proefpersonen moesten op een scherm zoeken naar een figuur. Het figuur stond tussen allerlei andere figuren die continu van kleur veranderden. Een deel van de proefpersonen kreeg tijdens het experiment ook piepjes te horen. Deze piepjes vertelden niets over de locatie van het figuur, maar gaven aan wanneer het gezochte figuur van kleur veranderde.

Prestaties
De mensen die het vaakst multitaskten, bleken veel beter te presteren wanneer ze tijdens het zoeken naar het figuur ook een piepje hoorden als het figuur van kleur veranderde. Ze deden het aanzienlijk slechter dan de mensen die veel minder multitaskten, wanneer het piepje ontbrak. Dat wijst erop dat zij de pieptoon veel beter kunnen gebruiken om hun doel te bereiken. Mogelijk doordat ze het gemakkelijk vinden om informatie tot zich te nemen als er sprake is van meerdere bronnen.

Het is moeilijk vast te stellen of er sprake is van een causaal verband. Er is dus niet bewezen dat multitasking een positief effect heeft op bepaalde cognitieve vaardigheden. Maar het onderzoek suggereert wel dat dat zou kunnen. En dat zou betekenen dat multitasken met smartphone, tablet en krant in de hand, oordopjes in de oren en pc voor u, zo slecht nog niet is.

Bronmateriaal

"Multitasking – not so bad for you after all?" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Rhodes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd