Muizenspier voor altijd jong door stamcellen

Wetenschappers hebben stamcellen van jonge muizen in de tijdelijk aangetaste beenspieren van andere muizen geplaatst. De resultaten zijn groots: binnen enkele dagen was de blessure weg en de spier verdubbelde in omvang. Zelfs twee jaar later bleek de muis nog baat te hebben bij de behandeling: de geplaatste stamcellen maakten de spier resistent voor veroudering.

Het onderzoek kan ook voor mensen van grote waarde zijn. Mogelijk kan deze zelfde behandeling worden toegepast op mensen die lijden aan musculaire dystrofie (een erfelijke spierziekte). Ook mensen wiens spieren versleten zijn, kunnen zo worden geholpen.

Blessure
De onderzoekers verwijderen de stamcellen uit de beenspieren van drie maanden oude, gezonde muizen. Vervolgens plaatsten ze de stamcellen in de benen van muizen die tijdelijk geblesseerd waren aan hun beenspieren. De blessure was ontstaan doordat de onderzoekers de dieren bariumchloride hadden toegediend.

WIST U DAT…

…stamcellen in de toekomst ook een einde aan astma kunnen maken?

Grootse resultaten
De wetenschappers waren er vervolgens getuige van hoe de schade aan de spieren binnen enkele dagen verdween. De omvang van de spier verdubbelde bovendien. Twee jaar later bleek dat de behandeling nog een bijzondere bijwerking had. “Het getransplanteerde materiaal leek de stamcellen aan te moedigen om zich sneller te vernieuwen,” legt onderzoeker Bradley Olwin uit. “Daarmee namen ze de productie van spiercellen eigenlijk over.” Het resultaat: de cellen in de spier werden steeds vernieuwd en dus werd de spier niet ouder. Opvallend genoeg werden deze effecten niet gezien wanneer de stamcellen in gezonde muizen werden geplaatst.

“Dit was een heel opwindend en onverwacht resultaat. In deze studie zagen we dat het ouder worden van de spieren gewoon niet plaatsvond. Met nader onderzoek zijn we mogelijk op een dag in staat om het verlies van spiermassa, -omvang en -kracht in mensen tegen te gaan.”

Bronmateriaal

"Stem cells create mighty mice" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd