Muis zingt verschillende liedjes om vrouw te versieren

muis

Niet alleen vogels zingen om een partner voor zich te winnen. Ook muizen gebruiken hun muzikale talent. Muizen zingen echter zo hoog, dat wij mensen dit niet kunnen horen.

Hoewel het al vijftig jaar bekend is dat muizen zingen, wisten wetenschappers tot op heden niet waarom deze zoogdieren dit doen. Sinds 2012 weten we dat mannetjesmuizen zingen om vrouwtjes te verleiden en wordt er meer onderzoek gedaan naar dit gedrag.

Muizen zingen ultrasone liedjes. Dit kunnen wij zelf niet horen. Wanneer een mannetje in de buurt van een vrouwtje komt, gaat hij zingen. Het vrouwtje wordt door dat gezang aangetrokken. De onderzoekers bestudeerden de duur van tonen, de hoogte en de frequentie en ontdekten dat de liedjes van mannetjes verschilden. Wel bleken er grote overeenkomsten te zijn tussen liedjes van broers. Mogelijk kunnen vrouwtjes hieraan horen of ze met een familielid of een vreemd mannetje te maken hebben. Zo wordt inteelt voorkomen.


Zó klinkt het gezang van een muis.

Urine
Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Duke universiteit blijkt dat een muis een complex liedje met meer volume zingt, wanneer hij de urine van een vrouw ruikt, maar haar nog niet ziet. Wanneer de mannetjesmuis een vrouwtje in het vizier heeft, zijn de liedjes langer, maar ook simpeler.

“We denken dat het complexe liedje wordt gebruikt om een vrouwtje te lokken”, vertelt professor Erich Jarvis van de Duke universiteit. “Maar wanneer hij haar spot, schakelt hij over naar een simpel liedje om energie te besparen. Deze energie heeft hij nodig om het vrouwtje te volgen en voor zich te winnen.”

Aangeboren

Ook dove muizen kunnen liedjes zingen. Dat wijst erop dat muizen hun liedjes niet leren, maar dat ze aangeboren zijn.

Meer dan een ‘tune’
Hoewel het gezang van een muis minder complex is dan de liedjes die vogels en mensen produceren, is het verrassend dat er alsnog zoveel verschillen te vinden zijn. En de vrouwtjesmuizen vinden het fantastisch. De meeste vrouwtjes blijven langer in de aanwezigheid van een mannetje dat een complex liedje zingt. Omdat de vrouwtjesmuizen anders reageren op verschillende liedjes, is de kans groot dat deze liedjes daadwerkelijk een boodschap overbrengen.

Vervolg
De wetenschappers gaan in ieder geval door met hun onderzoek. Zo willen Jarvis en zijn collega’s de rol van genen en hersengebieden onderzoeken. Wordt vervolgd!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd