Muis zingt liedje om vrouw te versieren

Mannelijke muizen zingen tijdens het versieren van een vrouwtje een liedje dat sterk lijkt op het gezang van vogels.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Ethology. Dat we daar nu pas achter komen, is niet heel verwonderlijk. Tijdens het paren maken muizen ultrasone geluiden die wij mensen niet kunnen horen.

Zingen
De onderzoekers bestudeerden de liedjes van de muizen met behulp van een spectograaf. Ze verwachtten er niet veel van. Maar tot hun verbazing waren de kreten van de muizen heel complex en leken ze zelfs sterk op een liedje. Wij kunnen die liedjes natuurlijk niet horen, maar wanneer de onderzoekers de geluiden vertraagd afspelen, is toch duidelijk te horen dat het lied van een muis veel weg heeft van dat van een vogel. Luister hier naar een ‘zingende’ muis en hier naar een zingende vogel.

WIST U DAT…

Broertje
Wanneer een mannetje in de buurt van een vrouwtje komt, gaat hij zingen. Het vrouwtje wordt door dat gezang aangetrokken. De onderzoekers bestudeerden de duur van tonen, de hoogte en de frequentie en ontdekten dat de liedjes van mannetjes verschilden. Wel bleken er grote overeenkomsten te zijn tussen liedjes van broers. Mogelijk kunnen vrouwtjes hieraan horen of ze met een familielid of een vreemd mannetje te maken hebben. Zo wordt inteelt voorkomen.

Met dit onderzoek gaat er een hele nieuwe wereld voor wetenschappers open. De studie brengt ook veel vragen met zich mee. Zo is onduidelijk wat in de oren van muizen nu precies een ‘goed’ of ‘mooi’ liedje is. Worden complexe liedjes bijvoorbeeld beter gewaardeerd dan eenvoudige liedjes?

Bronmateriaal

"Tiny crooners: male house mice sing songs to impress the girls" - VU-wien.ac.at
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USFWS Mountain Prairie (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd