Muis komt minder snel aan door groene thee

Nieuw bewijs dat mensen die op gewicht willen blijven of willen afvallen, mogelijk gebaat zijn bij groene thee.

De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en zetten ze op een heel vet dieet. Het gevolg: de dieren werden veel te zwaar. Vervolgens kreeg de helft van de groep een supplement met stofjes die ook in groene thee zitten.

Langzamer
En dat had effect. De muizen die het supplement kregen, bleken veel langzamer zwaarder te worden dan de muizen die het zonder het supplement moesten stellen. Ze zagen hun gewicht tot wel 45 procent trager toenemen. Dat had alles te maken met het stofje Epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Dit stofje kregen de muizen toegediend en bevindt zich in de meeste varianten groene thee.

WIST U DAT…

Resultaten
“Onze resultaten suggereren dat je minder snel aankomt als je EGCG of groene thee nuttigt,” stelt onderzoeker Joshua Lambert. Hoe komt het dat het stofje dit effect heeft? Volgens Lambert snijdt het mes in dit geval aan twee kanten. De experimenten met de muizen wijzen er namelijk op dat EGCG er niet alleen voor zorgt dat er minder vet wordt opgenomen. Het stofje zorgt er ook voor dat er meer vet verbruikt wordt.

Eetlust
Het goedje had overigens geen invloed op de eetlust: beide groepen muizen aten evenveel, zo is in het blad Obesity te lezen. “Er is geen verschil in de hoeveelheid voedsel die de muizen aten. De muizen eten is essentie allemaal een milkshake, alleen één groep eet een milkshake met groene thee.”

Slank

Overigens hebben niet alleen muizen met overgewicht baat bij groene thee. Uit eerdere onderzoeken bleek dat ook slanke muizen minder snel aankomen als ze groene thee binnenkrijgen.

Het is niet voor het eerst dat er een verband wordt gevonden tussen gewicht (of vet) en groene thee. Veel onderzoek naar het effect van groene thee op mensen is er echter niet. Maar het weinige onderzoek dat er is, wijst erop dat één of twee kopjes per dag al effect heeft. De muizen in dit onderzoek nuttigden relatief gezien veel meer dan dat: om evenveel stofjes uit groene thee binnen te krijgen als deze muizen zouden we tien kopjes thee per dag moeten drinken.

Bronmateriaal

"Green tea helps mice keep off extra pounds" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Martin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd