Mug versiert met een liedje

 BIOLOGIE  Het seksleven van de mug die verantwoordelijk is voor de vele malariazieken en -doden, komt steeds meer bloot te liggen. Onderzoekers hebben nu ook de manier waarop het beestje een partner kiest in kaart gebracht. In perfecte harmonie kunnen zingen, is daarbij doorslaggevend.

Om de juiste partner te kunnen vinden, moeten een mannelijke en vrouwelijke mug vertrouwen op hun vermogen om in perfecte harmonie te kunnen zingen. De toon en variëteit daarvan wordt bepaald door de frequentie waarmee de vleugels bewegen.

“Iedereen kent het gekmakende gezanik van een mug die uit is op een hapje,” meent onderzoeker Gabriella Gibson. “Er is geen twijfel mogelijk dat velen van ons zich afvragen waarom hij zijn aanwezigheid zo duidelijk maakt.” Na jaren van bloedvergieten zou u denken dat de meest heimelijke mug toch overblijft. “Onze resultaten suggereren dat muggen de geluiden die ze maken gebruiken om een partner van de juiste soort aan te trekken.”

Binnen het soort Anopheles gambiae bevinden zich veel genetische verschillen, waardoor er eigenlijk zeven soorten en verschillende chromosoomvormen zijn ontstaan. Dat maakt het bestrijden van de malariamug ook zo lastig. Hij past zich heel snel aan. De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe de mug er – ondanks al die verschillen – toch in slaagt om een genetisch gezien goede partner te vinden. Als twee muggen op gelijke hoogte kunnen zingen, is het prima.

Zelfs twee muggen die een beetje doof zijn, kunnen elkaar op deze manier nog prima vinden. Zij luisteren niet zozeer naar elkaars tonen, maar meer naar de dissonantie. Ook muggen die elk op een heel andere toonhoogte zitten, kunnen voor elkaar bestemd zijn. Stel de één zingt een C en de ander een G. Door te luisteren en er heel subtiel voor te zorgen dat de dissonantie minder wordt, kunnen ze alsnog heel harmonieus zingen. Zodra muggen niet van hetzelfde soort zijn of een mannetjesmug met een ander mannetje wil zingen, kunnen zij dat harmonieuze gezang vergeten. Wellicht proberen ze het nog, maar ze geven het snel op.

De muggen zingen een liedje om te voorkomen dat ze met de verkeerde partner in zee gaan. Als wij mensen de verschillen binnen deze muggensoort willen vaststellen, dan dienen we hun DNA te analyseren. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat deze relatief simpele dieren op dit gebied zo goed ontwikkeld zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd