Een mug ruikt u ‘s nachts het best

mug2

Een mug kan niet de hele dag door even goed ruiken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Naar de avond toe neemt zijn reukvermogen toe en ‘s nachts ruikt de mug ons mensen het best.

Dat hebben onderzoekers van de Notre Dame University ontdekt. Ze richtten zich op eiwitten die zich aan geurstoffen binden (ook wel OBP’s genoemd). Deze eiwitten zouden ervoor zorgen dat geuren gebundeld worden en doorgegeven worden aan de receptoren waarmee muggen geuren kunnen opmerken. De concentratie OBP’s blijkt gedurende de dag te schommelen en ‘s nachts aanzienlijk hoger te liggen dan overdag.

En dat is ergens logisch, zo legt onderzoeker Samuel Rund uit. “Gedurende de dag slaapt de mug en hoeft deze je niet te ruiken. Maar als de zon ondergaat, wordt het reuksysteem van de mug extra gevoelig en is de mug klaar om je te ruiken en je te bijten.”

Onderhuids

Wat gebeurt er onder uw huid als een mug u prikt? Dit filmpje laat het zien!

De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van een onderzoek onder de muggensoort Anopheles gambiae. Deze muggensoort verspreidt malaria en is naar schatting jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer één miljoen doden. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek eraan kan bijdragen dat dat aantal doden flink verlaagd wordt. Hun studie toont namelijk niet alleen aan dat muggen ons ‘s nachts beter ruiken, maar bovenal dat het dag- en nachtritme bijzonder belangrijk is voor de muggen. Wellicht liggen op dat gebied mogelijkheden om de muggen te bestrijden.

Bronmateriaal

"Mosquitoes smell you better at night, study finds" - ND.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CDC / James D. Gathany (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd