MS erger in lente en zomer

De mate waarin multiple Sclerose – een aandoening aan het centrale zenuwstelsel – actief is, hangt af van de seizoenen. Dat concluderen wetenschappers. Ze legden de hersenscans van MS-patiënten naast de patronen die het weer volgden en zagen dat de ziekte in de warmere perioden (lente en zomer) veel actiever is dan in de koudere herfst en winter.

De wetenschappers verzamelden 44 mensen met onbehandelbaar MS. Ze maakten gedurende drie jaar zo’n 22 hersenscans per persoon. Na één jaar hadden de patiënten er gezamenlijk 310 afwijkingen in het weefsel bijgekregen. De kans dat zo’n afwijking in de warmere perioden van het jaar (lente en zomer) ontstond was drie keer groter dan de kans dat de afwijkingen in de winter en herfst opdoken.

Actief
Bovendien zorgde de warmte en zonnestraling ervoor dat de ziekte zelf actiever werd. Waarom de twee warmere seizoenen dat effect op de ziekte hebben, is onduidelijk en moet uit nader onderzoek blijken.

Onbetrouwbaar
De studie is belangrijk. Wetenschappers bepalen namelijk met behulp van een MRI-scan of nieuwe medicijnen aanslaan. Zo’n studie duurt meestal zes tot twaalf maanden en kan dus onbetrouwbaar zijn, wanneer er juist in de warmere of koudere perioden van het jaar gescand wordt.

“Dit kleine onderzoek is intrigerend en heeft – wanneer ditzelfde in grotere studies wordt opgemerkt – de potentie om de manier waarop klinische proeven nu worden georganiseerd, te veranderen,” meent expert Susan Kohlhaas.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd