MRI-scan onthult of een roker stopt

Jaarlijks stoppen duizenden mensen in Nederland en België met roken. Sommigen slagen erin om nooit meer een sigaret aan te steken, anderen vallen terug. Amerikaanse wetenschappers beweren dat zij kunnen voorspellen of het iemand gaat lukken om te stoppen met roken of niet. Daarvoor hoeven de onderzoekers alleen maar een MRI-scan te maken.

De wetenschappers scanden de hersenen van 28 zware rokers, die bereid waren om te stoppen met roken. De deelnemers keken naar een aantal antirookfilmpjes. De participanten met een verhoogde activiteit in de prefrontale cortex waren succesvoller in het stoppen met roken dan deelnemers waarbij de prefrontale cortex normaal reageerde.

“Door te onderzoeken hoe de hersenen van iemand reageren op reclamefilmpjes, kunnen we toekomstig gedrag twee keer beter voorspellen”, zegt hoofdonderzoeker Emily Falk. “Het ziet ernaar uit dat de hersenactiviteit informatie geeft die introspectie ons niet geeft.” Voor wie niet bekend is met psychologie: introspectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden.

De volgende stap is om te kijken welke antirookfilmpjes de meeste hersenactiviteit veroorzaken. Deze filmpjes zouden – theoretisch gezien – meer mensen moeten aanzetten om te stoppen met roken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd