Mount Everest is gekrompen door Nepalese aardbeving

  mount-everest

  Nieuwe radarbeelden laten zien dat een brede strook grond nabij Kathmandu één meter is opgestegen door de Nepalese aardbeving. Dit verklaart waarom deze stad zo ernstig beschadigd is. De Mount Everest, de grootste berg ter wereld, is door de ramp juist kleiner geworden.

  Een gebied met een oppervlak van 6.000 vierkante kilometer is door de aardbeving een meter omhoog gekomen. Dit is een iets groter oppervlak dan de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar. Hoewel het epicentrum relatief ver van Kathmandu lag, werd de stad wel getroffen door de verhoging van het landschap.

  Deze kaart laat zien hoe het landschap in Nepal is verschoven. Iedere gekleurde golf staat voor een verticale verplaatsing van 2,5 centimeter.
  Deze kaart laat zien hoe het landschap in Nepal is verschoven. Iedere gekleurde golf staat voor een verticale verplaatsing van 2,5 centimeter.
  Aardbeving

  Op 25 april werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Bij de aardbeving zijn meer dan 5.000 mensen om het leven gekomen. Veel slachtoffers liggen nog onder het puin. Nederlandse en Belgische hulpverleners zoeken samen met collega’s uit andere landen naar personen onder puin en wrakstukken. Daarnaast zijn er bergbeklimmers en sherpa’s overleden door lawines op de Mount Everest. Het basiskamp van diverse klimgroepen ziet er uit alsof er een vliegtuig is neergestort. Op de onderstaande videobeelden is de verwoestende kracht van de Nepalese aardbeving goed te zien:

  Kleinere berg
  Daarnaast is de top van de Mount Everest 2,5 centimeter gedaald. Dit komt volgens de non-profitorganisatie UNAVCO door het feit dat de korst van de aarde in de aanloop naar de aardbeving erg gespannen was. Deze spanning is nu weggenomen en hierdoor is de korst minder stijf, waardoor de Mount Everest er in is gezakt.

  Gigantische groei
  Overigens is de krimping van tijdelijke duur. Het Himalayagebergte groeit gemiddeld met één centimeter per jaar, doordat de Indiase en Eurazische tektonische platen op elkaar botsen. Na twee tot drie jaar is de Mount Everest weer even hoog als voor de aardbeving.

  Meer aardbevingen
  Wetenschappers zijn bang dat Nepal de komende periode wordt getroffen door meer aardbevingen. De breuk in de korst loopt namelijk niet tot het aardoppervlak, waardoor er nog steeds sprake is van opgebouwde spanning. Onderzoekers verwachten dat de korst deze spanning pas verliest wanneer de breuk het aardoppervlak bereikt. Toch kan het oppervlak ook heel langzaam verschuiven zonder grote bevingen. Dit fenomeen wordt ‘creep’ genoemd. Een aardbeving of creep: we zullen moeten afwachten om te zien hoe de korst van de aarde gaat reageren.

  Giro 555
  In Nepal is er dringend behoefte aan water, voedsel, opvang en medische zorg. Help mee en geef aan Giro 555.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd