Nieuwe radarbeelden laten zien dat een brede strook grond nabij Kathmandu één meter is opgestegen door de Nepalese aardbeving. Dit verklaart waarom deze stad zo ernstig beschadigd is. De Mount Everest, de grootste berg ter wereld, is door de ramp juist kleiner geworden.
Een gebied met een oppervlak van 6.000 vierkante kilometer is door de aardbeving een meter omhoog gekomen. Dit is een iets groter oppervlak dan de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar. Hoewel het epicentrum relatief ver van Kathmandu lag, werd de stad wel getroffen door de verhoging van het landschap.
Kleinere berg
Daarnaast is de top van de Mount Everest 2,5 centimeter gedaald. Dit komt volgens de non-profitorganisatie UNAVCO door het feit dat de korst van de aarde in de aanloop naar de aardbeving erg gespannen was. Deze spanning is nu weggenomen en hierdoor is de korst minder stijf, waardoor de Mount Everest er in is gezakt.
Gigantische groei
Overigens is de krimping van tijdelijke duur. Het Himalayagebergte groeit gemiddeld met één centimeter per jaar, doordat de Indiase en Eurazische tektonische platen op elkaar botsen. Na twee tot drie jaar is de Mount Everest weer even hoog als voor de aardbeving.
Meer aardbevingen
Wetenschappers zijn bang dat Nepal de komende periode wordt getroffen door meer aardbevingen. De breuk in de korst loopt namelijk niet tot het aardoppervlak, waardoor er nog steeds sprake is van opgebouwde spanning. Onderzoekers verwachten dat de korst deze spanning pas verliest wanneer de breuk het aardoppervlak bereikt. Toch kan het oppervlak ook heel langzaam verschuiven zonder grote bevingen. Dit fenomeen wordt ‘creep’ genoemd. Een aardbeving of creep: we zullen moeten afwachten om te zien hoe de korst van de aarde gaat reageren.
In Nepal is er dringend behoefte aan water, voedsel, opvang en medische zorg. Help mee en geef aan Giro 555.