Wetenschappers hebben zich laten inspireren door de mossel en de ‘lijm’ waarmee deze zich aan boten en stenen vastklemt en zo een lijmachtige gel ontwikkelt die zich aan de wanden van bloedvaten kan hechten en niet meer loslaat.
Mosselen klemmen zich vast aan stenen en boten en pieren. En hoe hard het water daar ook langsheen stroomt: de mossel blijft zitten.
In de bloedvaten
Het zette onderzoekers aan het denken. Wat nu als ze dat trucje na konden doen en konden gebruiken in bloedvaten – een plek waar bloed doorheen stroomt? De ‘lijm’ zou daar ingezet kunnen worden om zwakke plekken in de wanden van bloedvaten te versterken. Door een stevige grens tussen het bloed en het bloedvat te vormen, kan de lijmachtige gel ook voorkomen dat er ontstekingen optreden wanneer een stent wordt geplaatst om een ader of bloedvat te verwijden.
Gel
De onderzoekers gingen met het idee aan de slag en ontwikkelden een gel die vergelijkbaar is met het aminozuur dat mosselen in staat stelt om weerstand te bieden aan de kracht van het stromende water. “Door de vaardigheid van de mossel om zich aan objecten vast te klemmen, na te bootsen, creëerden we een substantie die in een heel dynamische omgeving met snelle stromingen op zijn plaats blijft,” vertelt onderzoeker Christian Kastrup.
De gel kan niet alleen bloedvaten versterken en ontstekingen tegengaan, maar ook het scheuren van plaques in bloedvaten tegen kan gaan. Deze plaques ontstaan wanneer vetachtige stoffen in de wand van bloedvaten worden afgezet en bestaan uit dode, vet-bevattende cellen en spierweefselcellen. Wanneer zo’n plaque losscheurt, vormt deze een propje in het bloed dat bijvoorbeeld in het hart of in de hersenen voor grote problemen kan zorgen en mensen zelfs fataal kan worden. Experimenten met muizen wijzen erop dat de ontwikkelde gel uitkomst kan bieden: muizen die behandeld werden met een combinatie van de gel en een middeltje dat ontstekingen tegengaat, hadden stabielere plaques dan muizen die niet behandeld werden.