Kijk niet raar op als uw TomTom morgen moeilijk verbinding kan maken met een GPS-satelliet. Een grote wolk met elektrisch geladen deeltjes bereikt morgen de aarde. De wolk is uitgestoten door de zon en zal waarschijnlijk communicatie met satellieten verstoren. Daarnaast bestaat er een kans dat er morgen poollicht te zien is vanuit Nederland en België.
De zon produceerde dinsdagochtend om 02:56 uur een X2-zonnevlam. Wetenschappers plaatsen zonnevlammen in verschillende categorieën. Een X1-zonnevlam is tien keer krachtiger dan een M1-zonnevlam. En een M1-zonnevlam is weer tien keer energierijker dan een C1-zonnevlam. Een X2-zonnevlam is twee keer krachtiger dan een X1-zonnevlam.
POOLLICHT
Geen record
Is de X2-zonnevlam de zwaarste zonnevlam ooit? Nee! Op 4 november 2003 veroorzaakte de zon een X28-zonnevlam. Deze was niet naar de aarde gericht, waardoor het effect op onze planeet niet zo groot was.
Geomagnetische storm?
Hoe ontstaat een zonnevlam eigenlijk? “Zo’n vlam ontstaat wanneer de magnetische velden wekenlang opgebouwde energie plots niet langer kunnen vasthouden”, vertelt Ronald Van der Linden van de Koninklijke Sterrenwacht. “De gevolgen van de wolk voor de aarde hangen af van hoe goed het magnetisch veld van de aarde de deeltjes tegenhoudt. Mogelijk krijgen we te maken met een geomagnetische storm. Hoe zwaar die wordt, is nog onvoorspelbaar en hangt af van de structuur van de wolk.”
Poollicht
Wanneer de elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer, dan ontstaat er poollicht. Normaal gesproken is poollicht alleen dicht bij de polen te zien, zoals in Noorwegen, IJsland, Groenland of op Antarctica. Toch is poollicht heel soms vanuit Nederland en België te zien, namelijk als er sprake is van een grote wolk elektrisch geladen deeltjes. Dit is nu het geval, dus zorg dat u morgenavond buiten een kijkje neemt. Wellicht dansen er kleuren aan de horizon.
Meer weten? Lees dan het artikel ‘Help, de zon wordt wakker!’