Moordende mensen zijn een product van de evolutie

Mensen vermoorden regelmatig soortgenoten. Grote vraag is: waar komt die gewelddadigheid toch vandaan? Wetenschappers weten het nu: van onze voorouders.

Het komt regelmatig voor dat mensen andere mensen vermoorden. Het fascineert onder anderen filosofen al eeuwen. Want waar komt die gewelddadigheid vandaan? Is het een menselijk trekje? Of gaat het veel verder terug? Spaanse wetenschappers hebben zich nu eens over die vragen gebogen en denken te weten hoe het zit.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden meer dan 4 miljoen sterfgevallen onder 1024 soorten zoogdieren, waaronder mensen. De onderzoekers gingen na hoeveel van deze sterfgevallen het resultaat waren van geweld tussen soortgenoten. En verkregen zo een beeld van de gewelddadigheid binnen soorten.

WIST JE DAT…

Twee procent
Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 2 procent van de sterfgevallen onder mensen het resultaat is van onderling geweld, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature. Daarmee zijn we lang niet de meest gewelddadige zoogdieren op aarde. Sterker nog: we halen niet eens de top tien. Daarin treffen we namelijk soorten aan zoals de roodstaartmeerkat (18,18 procent van de sterfgevallen is het resultaat van onderling geweld) en de moormaki (15,38 procent van de sterfgevallen is het resultaat van onderling geweld).

Gewelddadige afstammingslijn
Uit het onderzoek blijkt dat sommige afstammingslijnen nauwelijks onderling geweld kenden, terwijl andere afstammingslijnen daar wel vertrouwd mee waren. “Mensen behoren tot één van deze (laatstgenoemde, red.) afstammingslijnen, wat suggereert dat het geweld zich reeds manifesteerde onder onze voorouders,” vertelt onderzoeker Marcos Mendez.

Maar evolutie alleen kan onze moordneigingen niet verklaren, zo benadrukken de onderzoekers. Ze bestudeerden tijdens hun onderzoek namelijk ook geweld binnen 600 verschillende menselijke populaties die leefden in de periode tussen de oude steentijd en het heden. En uit dat onderzoek blijkt dat de frequentie van dodelijk geweld onder mensen door de tijd heen – onder invloed van de samenleving – veranderde. Samenvattend: geweld onder mensen heeft een evolutionaire oorsprong, maar wordt tevens beïnvloed door de cultuur waarin mensen leven. Die cultuur kan geweld promoten, maar ook vredelievendheid (bijvoorbeeld door implementatie van wetten die geweld aan banden leggen).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd