Moon Express: “Met deze private maanlander gaan we in 2015 naar de maan!”

De private ruimtevaartorganisatie Moon Express heeft gisteren zijn maanlander MX-1 gepresenteerd. De maanlander – die ook wel wordt aangeduid als ‘de iPhone van de ruimte’ – moet in 2015 voet op de maan gaan zetten.

De MX-1 is niet zomaar een maanlander. De lander is van heel veel markten thuis. Zo kan deze niet alleen – tegen een fractie van de huidige kosten – goederen op de maan zetten, maar ook ruimteafval opruimen en satellieten in een baan om de aarde brengen. “De MX-1 is ‘de iPhone van de ruimte’,” stelt Bob Richards, mede-oprichter van Moon Express. “Het is een platform met meerdere applicaties.”

Het belangrijkste doel dat de MX-1 nastreeft, is het verkennen van de maan. Moon Express heeft als doel de mysteries die de maan nog herbergt, te ontrafelen en te achterhalen hoe de maan de mensheid dienen kan. Bijvoorbeeld als een bron van grondstoffen die op aarde schaars beginnen te worden.

MX-1

MX-1 is ongeveer zo groot als een koffietafel en redelijk ‘groen’. De lander gebruikt zonlicht als energiebron en waterstofperoxide als raketbrandstof.

Het is de bedoeling dat MX-1 in 2015 al gaat zien wat deze in huis heeft. Moon Express wil de lander dan enkele goederen op de maan af laten leveren. Het zou voor het eerst zijn dat een private lander voet op de maan zette. Met die primeur aast Moon Express ook op de Google Lunar X Prize: een slordige twintig miljoen dollar die Google uitlooft aan het bedrijf dat er als eerste in slaagt om een lander op het maanoppervlak te zetten. Ondernemingen hebben tot en met 2015 de kans om die prijs te innen, daarna vervalt het aanbod van Google.

De maanlander van Moon Express maakt een selfie op het oppervlak van de maan. Afbeelding: Moon Express Inc.
De maanlander van Moon Express maakt een selfie op het oppervlak van de maan. Afbeelding: Moon Express Inc.

Bronmateriaal

"Moon Express Unveils Breakthrough “MX-1” Commercial Lunar Lander" - Moonexpress.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Moon Express.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd