Mooiste sterrenregen van het jaar piekt vannacht

meteoor

Komende nacht zijn er – bij helder weer – tot wel honderd vallende sterren per uur te zien. Tussen elf uur vanavond en vijf uur morgenochtend piekt de mooiste sterrenregen van het jaar: de Perseïden. En dat belooft vooral landinwaarts een spektakel te worden.

Elk jaar in augustus geven de Perseïden acte de présence. De aarde beweegt dan door een stof- en puinspoor dat de komeet Swift-Tuttle heeft achtergelaten. Kleine stof- en puindeeltjes komen in de atmosfeer terecht en verbranden. Wij zien dat vanaf de aarde als kleine streepjes licht: in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd.

WIST U DAT…

…de kans vrij groot is dat er vannacht ook vuurbollen te zien zijn?

Vannacht piekt de meteorenzwerm en zijn er tot wel honderd vallende sterren per uur te zien. Mits het natuurlijk helder weer is. De weersvoorspellingen zijn tot op heden gelukkig hoopgevend. Tenminste: als u wat meer landinwaarts woont. In de kustgebieden is het vanavond en vannacht namelijk redelijk bewolkt, terwijl het landinwaarts juist opklaart.

Wie de meteorenzwerm vanavond wil bewonderen, doet er goed aan een gebied op te zoeken met weinig lichtvervuiling. Richt uw blik op het sterrenbeeld Perseus (hier lijken de meteoren vandaan te komen). En heb geduld. Als het weer een beetje meewerkt, zou u tientallen vallende sterren per uur moeten kunnen zien.

Afbeelding: De Koepel.
Afbeelding: De Koepel.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed Sweeney (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd