‘Mooie vrouw is slecht voor de gezondheid’

  Vijf minuten samen met een aantrekkelijke vrouw in één kamer kan bij herhaling op lange termijn wel eens dodelijk zijn. Dat concluderen wetenschappers. De vrouw zorgt dat het stresshormoon cortisol in grote hoeveelheden vrijkomt. Dat is vooral het geval wanneer de man denkt dat de vrouw ver buiten zijn bereik ligt.

  Onderzoekers lieten 84 mannelijke studenten in aparte kamers zitten en een Sudoku oplossen. De jongens werden vergezeld door twee vreemden: een man en een vrouw. Wanneer de vrouw wegging en de student met de man achterbleef, kwam er niet veel meer cortisol vrij. Maar wanneer de vrouw achterbleef, stegen de hoeveelheden van het stresshormoon aanzienlijk.

  De onderzoekers concluderen dat de meeste proefpersonen vanaf het moment dat zij alleen met de vrouw waren, dachten wel een kansje te maken. De aanwezigheid van de mooie vrouw zou in hun ogen induceren dat er een kans op een relatie is. En dat zorgt voor stress. “Dit onderzoek toont aan dat de hoeveelheid cortisol van de man stijgt nadat hij vijf minuten in contact is geweest met een jonge, aantrekkelijke vrouw,” concluderen de onderzoekers.

  Het lichaam produceert cortisol wanneer het met fysieke of psychologische stress te maken heeft. In kleine hoeveelheden is het stresshormoon gezond; het zorgt ervoor dat mensen alert zijn en zich goed voelen. Maar een voortdurend hoog cortisolniveau leidt tot problemen en kan hartziektes, diabetes, een hoge bloeddruk en impotentie veroorzaken.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd