Mooie beelden van geheime lancering New Shepard-capsule

lancering-blue-origin

Het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft gisteren in het diepste geheim een raket gelanceerd. Het ruimteschip van Blue Origin, de New Shepard, bestaat uit een kleine tweetrapsraket met daarbovenop een capsule. De eerste testvlucht in 2011 was geen succes, maar de tweede lancering gelukkig wel.

De onbemande capsule is in de woestijn van de Amerikaanse staat Texas naar een hoogte van 94 kilometer gebracht. Daarna werden de raket en de capsule van elkaar gescheiden. De capsule is vervolgens zacht op de aarde geland, met dank aan een paar parachutes. Hoewel de raket technisch gezien niet in de ruimte is geweest (100 kilometer hoogte), is de lancering toch een mooi staaltje techniek.

Eigenlijk zou de eerste trap van de raket na de loskoppeling zelfstandig moeten landen, maar helaas is dit niet gelukt door het wegvallen van hydraulische druk. Kortom, de lancering was geen 100% succes, maar het ruimtevaartbedrijf Blue Origin laat met deze lancering wel zien dat er inmiddels een stevig fundament ligt voor toekomstige ruimtevluchten.

Blue Origin heeft namelijk grote plannen. Na een reeks onbemande testvluchten zal de capsule bemand worden. De bedoeling is dat de New Shepard-capsule suborbitale vluchten gaat uitvoeren. Dit betekent dat een ruimteschip wel de ruimte bereikt, maar geen stabiele baan om de aarde vasthoudt, zoals het internationale ruimtestation. De landing vindt hierdoor altijd een paar uur na de lancering plaats.

Ooit hoopt Blue Origin nog verder te reizen. Wellicht dat capsules van dit bedrijf worden ingezet als pendelvervoer van en naar het internationale ruimtestation. Of misschien brengt Blue Origin ons wel naar Mars. We kijken met spanning uit naar de toekomstige ontwikkelingen. Jullie ook?

Een mooie foto die op een hoogte van 93 kilometer gemaakt. We zien hier de New Shepard-capsule.
Een mooie foto die op een hoogte van 94 kilometer gemaakt. We zien hier de New Shepard-capsule.
De New Shepard-capsule landt weer veilig op aarde.
De New Shepard-capsule landt weer veilig op aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd