Mooi! Eén plaatje met daarop alle plekken in de ruimte waar NASA en ESA geweest zijn

geweest

In krap een halve eeuw ruimtevaart heeft de mens het toch al ver geschopt. Een robot op Mars, een ruimtesonde die het zonnestelsel verlaten heeft, en ga zo maar door. Een nieuwe afbeelding laat onze triomfen in de ruimte op onnavolgbare wijze zien: op het plaatje schitteren alle plaatsen waar medewerkers van NASA en ESA – of een robotische afgevaardigde – ooit geweest zijn.

Op het plaatje zien we de routes die ruimtesondes en landers die vandaag de dag nog in bedrijf zijn, hebben afgelegd. Denk aan Cassini (in een baan om Saturnus), maar ook Juno (onderweg naar Jupiter), de Mars Reconnaissance Orbiter (in een baan om de rode planeet), Voyager (inmiddels buiten ons zonnestelsel), New Horizons (onderweg naar Pluto), Rosetta (onderweg naar komeet Churyumov-Gerasimenko) en MESSENGER (in een baan rondom Mercurius).

De afbeeldingen zijn gemaakt door Kevin M. Gill. Hij baseert zijn afbeeldingen op informatie van NASA. Op de beelden ziet u de positie die de ruimtesondes op 15 december van dit jaar hadden.

Bedrijvigheid in het zonnestelsel. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Kevin M. Gill.
Bedrijvigheid in het zonnestelsel. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Kevin M. Gill.

Wie de beelden zo bekijkt, is wellicht geneigd om onder de indruk te raken. Zeker als u bedenkt dat de mensheid zich nog maar relatief kort met de ruimtevaart bezighoudt. Een stukje minder indrukwekkend wordt het als we uitzoomen. Want in ons zonnestelsel is de bedrijvigheid groot: ook daarbuiten valt nog genoeg te ontdekken.

Even uitgezoomd. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Kevin M. Gill.
Even uitgezoomd. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Kevin M. Gill.

Het plaatje zet natuurlijk ook aan het denken. Stel dat u mocht beslissen waarheen de eerstvolgende ruimtemissie koers zet. Waar zou die missie de mensheid dan voeren?

Bronmateriaal

"Oh, The Places We’ll Go When You Consider The Places We’ve Been!" - Wthr.us
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin M. Gill (via Wthr.us).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd