Zijn treinreizigers gelukkig? Of gaan zij gebukt onder een zware last door vertragingen en te weinig zitplaatsen? De NS doet er goed aan om de Mood Meter te installeren. De Mood Meter van MIT scant de gemoedstoestand van voorbijgangers.
De Mood Meter bestaat uit een scherm en een camera. De camera onderzoekt de omgeving en probeert gezichten te vinden. Zodra er een gezicht is gevonden, bepaalt de Mood Meter de gemoedstoestand. Hierbij kunt u denken aan ‘neutraal’, ‘opgewekt’ of ‘boos’. Vervolgens wordt er een gigantische smiley op het gezicht van een persoon geplakt.
De Mood Meter beoordeelt de glimlach van een persoon op een schaal van 0 tot 100. Alle gegevens worden verwerkt in een soort geluksbarometer. Zo worden mensen aangemoedigd om te (glim)lachen.
Kan de Mood Meter ergens concreet voor gebruikt worden? Misschien wel. Onderzoekers denken dat de technologie gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat publieke sprekers en cabaretiers beter kunnen onderzoeken wat aanslaat en wat niet. Oftewel: de Mood Meter maakt een try-out van een cabaretier nog zinvoller.