Monsters van eerste maanlanding na meer dan 40 jaar teruggevonden

maanstof

Archivist Karen Nelson heeft een mooie ontdekking gedaan in het archief van Lawrence Berkeley National Laboratory. Ze vond er maanstof dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin tijdens de eerste maanlanding verzamelden.

Nelson en de flesjes met maanstof. Foto: Roy Kaltschmidt.
Nelson en de flesjes met maanstof. Foto: Roy Kaltschmidt.
Armstrong en Aldrin verzamelden flink wat maanstof. Na hun terugkeer op aarde werd het stof verspreid over ongeveer 150 universiteiten wereldwijd. Deze universiteiten bestudeerden het stof, schreven er papers over en stuurden de monsters daarna weer terug naar NASA. Dat protocol had ook Lawrence Berkeley National Lab moeten volgen, maar ergens ging het mis. De monsters kwamen in het archief terecht om vervolgens veertig jaar lang vergeten te worden.

Maar deze maand vond Nelson ze dan eindelijk terug. Ze stuitte op twintig glazen flesjes met daarop handgeschreven labels en de datum ’24 juli 1970′. “We weten niet hoe of wanneer ze in het archief zijn beland,” vertelt Nelson. Naast de flesjes werd ook het paper ‘Study of carbon compounds in Apollo 11 and Apollo 12 returned lunar samples‘ dat naar aanleiding van het onderzoek naar het maanstof werd gepubliceerd, teruggevonden.

NASA is inmiddels op de hoogte gebracht van de vondst. De ruimtevaartorganisatie heeft het lab verzocht het maanstof alsnog terug te geven.

Bronmateriaal

"Melvin Calvin’s Moon Dust Reappears After 44 Years" - LBL.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marilee Bailey.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd