Monsterraket Starship in volle glorie; SpaceX zet 118 meter hoog interplanetair sterrenschip in elkaar

Ruimtevaartbedrijf SpaceX zette vrijdag de volledige Starship-raket voor het eerst in elkaar. Met een hoogte van 118 meter is Starship de grootste raket ooit gemaakt.

SpaceX plaatste de Starship SN20 voor het eerst op de Super Heavy-raketbooster. Met een hoogte van 118 meter is Starship hoger dan de Utrechtse Dom en iets groter dan de 111 meter hoge Saturn V-raket, waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA astronauten in de jaren zestig en zeventig naar de maan stuurde. Ook NASA’s nieuwe SLS-raket – in de Block 2-uitvoering – is met 111 meter net iets kleiner dan Starship.

“Dit is een droom die uitkomt”, reageert Musk op Twitter. Kort na het plaatsen van de Starship SN20 werd de bovenste raket weer verwijderd. Inmiddels is de SN20 weer terug in de loods. SpaceX hoopt later dit jaar een testvlucht uit te voeren, maar er is nog geen datum bekend gemaakt.

Bekijk de timelapse hieronder:

Naar de maan en Mars
SpaceX hoopt de Starship te gebruiken om mensen naar de maan en uiteindelijk ook Mars te vervoeren. Starship belooft ’s werelds krachtigste raket te worden en moet uiteindelijk in staat zijn om maar liefst honderd mensen tegelijkertijd op langdurige, interplanetaire vluchten mee te nemen.

“Starship biedt een betaalbare manier om vracht en mensen te vervoeren; essentieel voor het bouwen van maanbasissen en Mars-steden,” zo stelt SpaceX. Het transportsysteem van de raket bestaat eigenlijk uit twee delen: een ruimtevaartuig (eveneens aangeduid als Starship) en een Super Heavy-raketbooster. De booster – uitgerust met meer dan 30 door SpaceX ontwikkelde raptor-motoren – stelt Starship in staat om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen en keert na de lancering heelhuids terug op aarde, waarna deze opnieuw kan worden ingezet. Het Starship zelf is ook uitgerust met 6 raptor-motoren. Hoewel SpaceX grootste plannen heeft met Starship, exploderen de prototypes nog altijd op spectaculaire wijze tijdens tests.

Bronmateriaal

SpaceX & Twitter Elon Musk

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd