Monogamie is helemaal niet logisch. Maar voor de grauwe gans wel. Het beest wordt er namelijk heel relaxed van, zo blijkt.
Evolutionair gezien is het voor dieren vaak beter om er zoveel mogelijk sekspartners op na te houden. Ze spreiden zo hun kansen en vergroten de kans dat één van die vermengingen van genen resulteert in sterk nageslacht. Maar de grauwe gans lijkt zich niets van die biologische wijsheid aan te trekken. Hij kiest een partner en blijft daar twintig jaar bij. Waarom?
Experiment
Dat vroeg ook onderzoeker Claudia Wascher zich af en ze startte een onderzoek. Ze bestudeerde de hartslag van 25 grauwe ganzen. Wanneer de ganzen met elkaar in gevecht gaan – en dat gebeurt nog al eens – stijgt de hartslag sterk. Toch bleek er een verschil te zijn tussen ganzen met een relatie en single ganzen. De hartslag van de ganzen met een relatie was lager en wanneer hun partner in de buurt was, daalde deze nog verder.
Vrouwtjes
Maar niet alleen vechtende mannetjes hadden baat bij een relatie. De dames ook. Zo bleek de hartslag van een vrouwtje met een relatie sterk te stijgen wanneer het mannetje verder dan zo’n dertig centimeter van haar verwijderd was.
Voordeel
“Het lijkt een voordeel van monogamie te zijn: als je al lang een relatie hebt dan helpt dat je om om te gaan met stress,” vertelt Wascher. En dus is die keuze van de gans helemaal nog niet zo onlogisch. Want stress heeft over het algemeen niet zulke goede gevolgen en een hogere hartslag zorgt bovendien voor meer energieverbruik, zo is in het blad Biology Letters te lezen.
Het is natuurlijk niet vast te stellen of de gans ook weet dat hij meer rust ervaart met een partner. Want wat voelt een gans? Dat blijft koffiedik kijken. Wel ontdekten de onderzoekers dat een gans die zijn partner verliest een flinke tijd verdrietig oogt. En de hartslag daalt sterk en blijft tot wel een jaar laag.