Mondkapje vergroot gezondheidsrisico’s door roken

Acht uur werken met een mondkapje op lijkt voor rokers ongunstiger uit te pakken dan voor niet-rokers.

Vanwege de coronapandemie hebben mensen wereldwijd de afgelopen paar jaar behoorlijk wat uren met een mondkapje op rondgelopen. Brengt dat voor rokers nog extra risico’s met zich mee? Dat besloten cardioloog Ignatios Ikonomidis van de Universiteit van Athene en collega’s te onderzoeken. Hun conclusie: na een dienst met mondkapje ademen rokers flink meer koolstofmonoxide uit dan zonder mondkapje. Ook lijken hun bloedvaten daar minder goed door te werken.

Gewone en ‘rookvrije’ sigaretten

Aan het onderzoek van Ikonomidis en zijn team namen 120 werknemers van een academisch ziekenhuis deel: veertig niet-rokers en tachtig rokers. De helft van die rokers rookte gewone sigaretten, de helft ‘rookvrije’ sigaretten (waarbij de tabak wel wordt verhit, maar niet verbrand).

Bij alle deelnemers werd een maand lang op verschillende momenten gedurende de dag gemeten hoeveel koolstofmonoxide ze uitademden: net na het slapen, na een dienst van acht uur in het ziekenhuis met mondkapje, en na acht uur zonder mondkapje. Ook deden de onderzoekers metingen die een beeld gaven van de kwaliteit van de bloedvaten van de deelnemers.

Opnieuw inademen

Na acht uur met een mondkapje op blijken de ‘gewone’ rokers twee keer zoveel koolstofmonoxide uit te ademen dan na acht uur zonder. Bij rokers van rookvrije sigaretten was dat verschil zelfs een factor vier, maar was de hoeveelheid uitgeademde koolstofmonoxide wel veel kleiner. Bij niet-rokers maakte het dragen van een mondkapje geen verschil voor de (kleine) hoeveelheid koolstofmonoxide die ze uitademden.

Een vergelijkbare trend was te zien bij de bloedvaten. De gemeten waardes bleven min of meer gelijk bij de niet-rokers, terwijl ze bij de rokers harder waren gestegen na acht uur mét mondkapje dan na acht uur zonder. Mogelijk komt dit doordat ze door het mondkapje uitgeademde koolstofdioxide of dampen met nicotine opnieuw inademen, schrijven Ikonomis en collega’s.

Saillant detail is verder dat de rokers minstens zoveel sigaretten rookten tijdens hun dienst mét mondkapje als tijdens de periode waarin ze geen mondkapje droegen.

Meer hart- en vaatziektes?

Nu gaat het natuurlijk maar om één studie, met een niet enorm aantal deelnemers, die allemaal op dezelfde plek werkten. Om zekerder te zijn van het resultaat, zou je willen kijken naar grotere aantallen mensen verspreid over de wereld.

Bovendien liep de Griekse studie maar een maand. Daarom zou opvolgonderzoek nodig zijn om te achterhalen of de rokende deelnemers ook daadwerkelijk meer last hebben gekregen van hart- en vaatziektes.

‘Stop met roken’

Volgens longarts Wanda de Kanter is het, deze beperkingen in aanmerking genomen, een goed uitgevoerd onderzoek. Leon van der Toorn, longarts aan het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, sluit zich daarbij aan.

Daarbij geven de beide longartsen aan dat wat hen betreft het advies naar aanleiding van dit onderzoek moet zijn: stop met roken. “En dus niet: ‘Rokers mogen geen mondkapjes meer dragen’”, zegt De Kanter.

Bronmateriaal

"The effect of smoking on exhaled carbon monoxide and arterial elasticity during prolonged surgical mask use in the COVID-19 era" - European Journal of Preventive Cardiology

"Mask wearing amplifies harms of smoking" - European Society of Cardiology



"Nieuwsoortige tabaksproducten die worden verhit" - RIVM



Wanda de Kanter, longarts

Leon van der Toorn, longarts aan het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose

Afbeelding bovenaan dit artikel: maja7777 via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd