Mond-op-mond-beademing kan ook met een mondkapje op

Hierdoor kun je mogelijk nog steeds iemands leven redden terwijl je jezelf of de ander beschermt tegen COVID-19.

Wanneer je iemand die een plotselinge hartstilstand heeft gekregen onmiddellijk reanimeert, neemt de overlevingskans aanzienlijk toe. Maar door de coronapandemie is deze procedure veel ingewikkelder geworden. Tijdens mond-op-mond-beademing loop je namelijk het risico COVID-19 op te lopen of te verspreiden. Maar ook in deze gevallen biedt een mondkapje uitkomst, zo beweert een nieuwe studie.

Mond-op-mond-beademing
Wanneer een persoon in nood verkeert en niet ademt, kan een hulpverlener voor reanimatie kiezen. In dit geval neemt hij de ademhaling en de bloedsomloop van een persoon kunstmatig over. De hulpverlener drukt zijn mond tegen die van de patiënt en probeert de longen vol te blazen met lucht terwijl hij gelijktijdig het hart weer probeert te laten kloppen.

Coronapandemie
Zoals gezegd heeft de coronapandemie het lastiger gemaakt om iemand die in nood verkeert met behulp van mond-op-mond-beademing te redden. Want niet alleen loop je als hulpverlener het risico om zo COVID-19 op te lopen, je kunt het ook verspreiden. Om die kans te verkleinen hebben medisch personeel en brandweerlieden toegang tot hulpmiddelen, waaronder een handmatige beademingsballon (een zelf-opblazende zak die je in je hand kunt houden). Maar een non-professionele vrijwilliger die nietsvermoedend op straat loopt heeft zoiets natuurlijk niet op zak. Ook lopen medische studenten die tijdens de pandemie hun opleiding volgen, het risico minder goed opgeleid te worden.

Mondkapje
Om die kloof te dichten, hebben onderzoekers bestudeerd of het mogelijk is om mond-op-mond-beademing te geven met een mondkapje op, om zo het risico op overdracht van COVID-19 te verkleinen. Het team observeerde 104 medische studenten die gedurende twee minuten verschillende oefenpoppen reanimeerden terwijl ze een herbruikbaar drielaags FFP2 mondkapje droegen.

Het werkt
Uit de bevindingen blijkt dat het inderdaad werkt om iemand mond-op-mond-beademing te geven met een mondkapje op. Zo blijkt dat 90 procent van de ademhalingen ertoe leidde dat zuurstof in de longen van de poppen werd afgeleverd. “Mond-op-mondbeademing met een mondkapje op is in meer dan 90 procent van de tijd effectief,” concluderen de onderzoekers. “Dit betekent dat tijdens de pandemie mondkapjes gebruikt kunnen worden tijdens EHBO-trainingen.”

Luchtvolume
De onderzoekers gebruikten daarnaast een app om het luchtvolume te meten dat in twee oefenpoppen (Resusci Anne en Resusci Baby) werd gepompt. Hier werden iets mindere, maar alsnog gezien de omstandigheden aanzienlijke successen geboekt. In 33 procent van de beademingen werd er een optimale hoeveelheid lucht bij Resusci Anne afgeleverd. Daarnaast bevatte 44 procent van de beademingen op Resusci Baby een optimaal luchtvolume. Respectievelijk 29 procent en 36 procent van de ademhalingen was hoger dan optimaal in luchtvolume en 29 procent en 16 procent was lager dan optimaal.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen veelbelovend. Want het betekent dat je met behulp van een speciaal ademend FFP2-mondkapje op hygiënische wijze mond-op-mond-beademing kunt uitvoeren. “We kunnen niet voorspellen hoe ernstig de pandemie in het najaar zal zijn en hoe de eventuele COVID-19-maatregelen er dan zullen uitzien,” zegt onderzoeker dr. Vafek. “Maar met de techniek kunnen we in ieder geval wel essentiële training in mond-op-mond-beademing blijven geven.”

Bronmateriaal

"Doing CPR with a face mask works" - Masaryk University (via Scimex)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Elmar Gubisch (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd