Monarchvlinder geneest zichzelf en de kinderen

Monarchvlinders kunnen zichzelf en hun nageslacht genezen van een akelige ziekte door gebruik te maken van planten met een medische werking. Dat concluderen onderzoekers. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. De vlinders lijken zich daar al helemaal op ingesteld te hebben en ontwikkelden hun eigen geneeskunde.

De parasiet Ophyrocystis elektroscirrha is de boosdoener. Het diertje dringt het spijsverteringskanaal van de rupsen van de monarchvlinder binnen en blijft daar tot de rupsen vlinders worden.

Plant
“Wij hebben aangetoond dat sommige soorten zijdeplanten de infecties die de parasiet in de vlinders veroorzaakt, kan verminderen,” legt onderzoeker Jaap Roode uit. “En we hebben ook ontdekt dat geïnfecteerde vrouwelijke vlinders hun eitjes liever op planten leggen die hun nageslacht minder ziek maken. Dat wijst erop dat monarchvlinders de vaardigheid hebben ontwikkeld om hun nageslacht medicinaal te behandelen.”

WIST U DAT…

…de hormonen van vlinders de toekomst kunnen voorspellen?

Voedsel
Door de eitjes op specifieke soorten van de zijdeplant te leggen, zorgt moeder de vlinder ervoor dat haar eetgrage rupsen maar één soort voedsel krijgen voorgeschoteld. En dat voedsel vermindert de kans op ziekte.

Volgens de Roode bewijst het onderzoek op overtuigende wijze dat ook dieren medicijnen gebruiken. De studie kan mogelijk ook voor mensen een doorbraak zijn. Wetenschappers zijn namelijk al langer op zoek naar de mogelijke medische toepassingen van de zijdeplant.

Een volwassen monarchvlinder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd