Mona Lisa glimlacht voor het eerst in 3D

mona-lisa-groot

Wetenschappers hebben de originele Mona Lisa en de Prado-versie gecombineerd om een 3D-versie van het wereldberoemde schilderij te maken. De Mona Lisa is het eerste schilderij dat in 3D te bewonderen is.

Van Prado naar Louvre

Bekijk deze bijzondere GIF-afbeelding, waar te zien is hoe de Prado-versie van Mona Lisa transformeert in het origineel.

Om een 3D-versie van een schilderij te maken, is er een nagenoeg gelijke kopie nodig. In 2012 verwijderden restaurateurs de zwarte laag van de Mona Lisa van het Prado, een schilderij dat mogelijk door een leerling van Leonardo da Vinci is geschilderd. Bij de verwijdering van deze laag kwam een Toscaans landschap tevoorschijn, dat vergelijkbaar was met het landschap van de originele Mona Lisa. Het Prado-exemplaar is echter veel beter bewaard gebleven, waardoor er veel meer details zichtbaar zijn, zoals de rugleuning van de stoel, de sluier over de linkerschouder en de versiering van de halsuitsnijding.

De onderzoekers vermoeden dat Da Vinci en zijn leerling zo gepositioneerd waren ten opzichte van Lisa. Persoon 1 is Leonardo Da Vinci (originele Mona Lisa), persoon 2 is waarschijnlijk een leerling (Prado-versie).
De onderzoekers vermoeden dat Da Vinci en zijn leerling zo gepositioneerd waren ten opzichte van Lisa. Persoon 1 is Leonardo Da Vinci (originele Mona Lisa), persoon 2 is waarschijnlijk een leerling (Prado-versie).
Duitse onderzoekers vermoeden dat het schilderij van Lisa Gherardini, de echtgenote van Francesco del Giocondo, tegelijkertijd door Leonardo da Vinci en zijn leerling is geschilderd. Omdat beide schilders vanuit een andere positie schilderden, zijn wetenschappers er nu in geslaagd om beide schilderijen te combineren in een 3D-schilderij.

“Het is verbazingwekkend hoe goed de twee versies samensmelten”, vertelt psycholoog Vera Hesslinger van de universiteit van Mainz. “Het kleine, maar systematische verschil in perspectief is uniek te noemen.” Claus-Christian Carbon, psycholoog aan de universiteit van Bamberg is onder de indruk van de beelden. “We kunnen niet met zekerheid zeggen of Leonardo da Vinci bewust gepland heeft om dit schilderij vanuit meerdere invalshoeken te schilderen. Gezien zijn interesse in de wetten van de optica en de menselijke perceptie, sluit ik het zeker niet uit.”

De handen van Mona Lisa in 3D.
De handen van Mona Lisa in 3D.

Meer 3D-foto’s zien, o.a. van het hoofd van Mona Lisa? Neem een kijkje op de website van de onderzoekers.

Bronmateriaal

Carbon, C. C. & Hesslinger, V. M. (2013). Da Vinci’s Mona Lisa entering the next dimension. Perception, 42(8), 887-893.
"Mona Lisa in neuer Dimension" - Universiteit van Bamberg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd