Nog zes dagen en dan is het zover: komeet ISON bereikt zijn perihelium, oftewel: de komeet komt het dichtst bij de zon in de buurt. Of de komeet dat overleven gaat, is nog onduidelijk en dus trakteren we u nog maar eens op enkele fraaie foto’s van de komeet. Die nemen ze ons alvast niet meer af!
NASA maakte op 19 november de prachtige foto bovenaan dit artikel. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, bevond de komeet zich op een slordige 70 miljoen kilometer van de zon. De afstand tussen ons en de komeet bedroeg 128 miljoen kilometer. De komeet haastte zich op dit moment met zo’n 220.000 kilometer per uur richting de zon.
Grillig
Het laat zien hoe grillig en dus onvoorspelbaar kometen kunnen zijn. De afgelopen weken konden we het gedrag van ISON dankzij telescopen nauwkeurig en op de voet volgen. Maar de komende dagen zal het spannend worden. Binnenkort zal de komeet in de gloed die de zon omringt, verdwijnen en zijn we aangewezen op zonneobservatoria voor het observeren van de komeet.
Haalt ISON het volgende weekend?
En dan komt er eindelijk een antwoord op de vraag die astronomen al maanden bezighoudt: vindt ISON de dood in de hitte van de zon of duikt deze straks min of meer heelhuids weer op en geeft deze nog een mooie show weg op het moment dat deze het dichtst bij de aarde in de buurt komt?