De organisatie wil miljoenen ‘kraaltjes’ over de Noordpool uitstorten. Een eerste test op zee-ijs is daarbij cruciaal.
Het arctisch gebied speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een stabiel wereldwijd klimaat. Maar helaas ziet het er al een tijdje niet goed uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat de regio twee keer sneller opwarmt dan de rest van de aarde. Wetenschappers kwamen daarom met een bijzonder plan om de Noordpool te redden. Miljoenen kleine ‘kraaltjes’ moeten een beschermende laag vormen die zonlicht reflecteert en het wegsmelten van ijs afremt. Ice911 is van plan binnenkort te beginnen met het testen van dit opmerkelijke plan op zee-ijs.
Het plan
Ice911 wil het smeltende ijs op de Noordpool terugdringen door belangrijke gebieden te bedekken met miljoenen holle microbolletjes die zich vullen met lucht. Deze kraaltjes – die nog het beste gezien kunnen worden als een soort drijvend, wit zand – zijn gemaakt van zogenoemd silicaatglas dat voornamelijk uit silica bestaat. Al het leven op aarde is gemoeid met silica, waardoor dit volkomen veilig is voor het al kwetsbare gebied en zijn bewoners. De miljoenen kleine kraaltjes werken eigenlijk als een dunne, reflecterende laag op het poolijs. Want ook als ijs smelt drijven de kraaltjes terug naar het oppervlak, waardoor er continue zonlicht weerkaatst wordt. Onderliggend reflecterend ijs wordt hierdoor beschermd. De kraaltjes kunnen dus de smelt vertragen en helpen tegelijkertijd jong, dun ijs zich te gedragen als meerjarig, reflecterend ijs.
Er is op de Noordpool eigenlijk sprake van een vicieuze cirkel. Hoewel het wegsmeltende ijs een gevolg is van klimaatverandering, draagt het op zijn beurt namelijk ook bij aan klimaatverandering. Hoe dit zit? Arctisch zee-ijs reflecteert zonlicht. Wanneer het verdwijnt, komen de onderliggende wateren bloot te liggen. Deze zijn veel donkerder van kleur en reflecteren geen zonlicht, maar absorberen het juist. Zo kan het verdwijnen van zee-ijs de lokale opwarming versterken. Het is een vrij bekend voorbeeld van zogenoemde klimaatfeedback: een gevolg van klimaatverandering dat klimaatverandering versterkt.
Afgelopen decennium hebben de onderzoekers hard aan hun oplossing gewerkt en testen uitgevoerd die al veelbelovende resultaten hebben opgeleverd. Het team is daarom nu klaar voor de volgende stap: het testen van hun oplossing op zee-ijs. Dit moet echter heel discreet en zorgvuldig gebeuren onder streng gecontroleerde omstandigheden. De tests zijn heel belangrijk. Want zullen de miljoenen kraaltjes daadwerkelijk in staat zijn om ervoor te zorgen dat er in de zomer meer ijs blijft liggen, zodat de ijskap zich in de loop van de tijd naar zijn voormalige grootte kan herstellen? De tests zullen cruciale informatie onthullen over de prestaties van het ambitieuze plan van de organisatie.
Werking
“We gaan onze aanpak onder verschillende omstandigheden uitproberen en het effect ervan op het ijs verder in kaart brengen,” zegt Leslie Field, oprichter en CEO van Ice911. “Dit zal belangrijke data opleveren die zal helpen om de impact van onze aanpak op strategische gebieden in het Noordpoolgebied te voorspellen. Deze tests zijn ook nodig voor internationale organisaties, zodat ze onpartijdige beslissingen kunnen nemen over vergunningen en de financiering.”
Het plan is om al in februari met de tests te beginnen. Tijdens de tests zal worden onderzocht hoe het Arctische zee-ijs reageert op de microbolletjes. Vervolgens wordt dit vergeleken met onbehandeld Arctisch ijs. De onderzoekers kijken erg naar de tests uit. “Dit is een geweldig moment voor Ice911 en de beweging voor klimaatherstel,” zegt Rick Parnell, CEO van Foundation for Climate Restoration. “We werken aan het behoud van het poolijs om zo de planeet bewoonbaar te houden voor toekomstige generaties. We zijn blij dat er nu meer tests volgen om ervoor te zorgen dat de oplossing veilig en toepasbaar is.” De onderzoekers benadrukken dat de microbolletjes niet de magische toverstaf is die een wereldwijde catastrofe zal afwenden. Eerder een veilige tussentijdse oplossing die nu kan worden toegepast om de opwarming van de aarde tegen te gaan en tijd te kopen voor de mensheid om over te stappen op een duurzamere economie.