Molecule kan biologische klok resetten

Wetenschappers hebben een nieuwe molecule ontdekt met de naam ‘longdaysin’. Deze molecule kan mogelijk onze biologische klok beïnvloeden, waardoor er wellicht betere medicijnen komen tegen jetlags en slaapproblemen. De nieuwe verbinding heeft de biologische klokken van larvale zebravissen al met meer dan tien uur weten te verlengen.

Om de molecule te ontdekken onderzocht een genetische onderzoeksrobot meer dan 120.000 moleculaire verbindingen die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in het circadiane ritme in een cel. Uiteindelijk vonden de wetenschappers één verbinding die verantwoordelijk was: longdaysin.

WIST U DAT…

…er tips zijn om een jetlag te voorkomen?

Uiteindelijk achterhaalden onderzoekers van het Scripps onderzoeksinstituut welke drie enzymen verantwoordelijk zijn voor de chronobiologische effecten van de molecule. Vervolgens werden er testen uitgevoerd met het weefsel van muizen en met zebravissen.

De verbinding kan gebruikt worden om de biologische klokken van reizigers te resetten. En wat te denken van nachtwerkers met een verstoord dag-nacht ritme? Het klinkt als een grote vooruitgang!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd