‘Mogelijk een vijfde fundamentele natuurkracht ontdekt’

Wetenschappers hebben mogelijk een voorheen onbekend subatomair deeltje ontdekt dat getuigt van een vijfde fundamentele natuurkracht.

In 2015 waren Hongaarse wetenschappers op zoek naar ‘donkere fotonen’. Deeltjes die meer inzicht kunnen geven in donkere materie: het mysterieuze goedje dat zo’n 85 procent van de massa van het universum uitmaakt. Tijdens dat onderzoek vonden de Hongaren aanwijzingen voor het bestaan van een tot op heden onbekend deeltje. Het zou gaan om een lichtdeeltje dat dertig keer zwaarder is dan een elektron. Op dat moment was onduidelijk of het een materie-deeltje was of dat het deeltje een natuurkracht overbracht.

Nieuw onderzoek
Wetenschappers hebben zich opnieuw over de door de Hongaren verzamelde gegevens gebogen en tevens andere experimenten op dit gebied bestudeerd. En ze moeten concluderen dat het deeltje in kwestie waarschijnlijk geen materie-deeltje is. Sterker nog: ze komen met een nieuwe theorie die stelt dat het deeltje wijst op het bestaan van een vijfde fundamentele natuurkracht.

Revolutionair
“Als het echt zo is, is het revolutionair,” zo stelt onderzoeker Jonathan Feng. “Al decennialang kennen we vier fundamentele natuurkrachten: zwaartekracht, elektromagnetische kracht en de zwakke en sterke kernkracht. Als nieuwe onderzoeken deze ontdekking van een vijfde fundamentele natuurkracht bevestigen dan zou dat ons begrip van het universum compleet veranderen.”

Meer onderzoek
Om er zeker van te zijn dat er een nog onbekende vijfde fundamentele natuurkracht aan het werk is in het universum is meer onderzoek nodig. “Het deeltje is niet heel zwaar en laboratoria hebben de energie die nodig is om het te creëren al sinds de jaren vijftig en zestig,” stelt Feng. Dat het deeltje nog niet is waargenomen, zou komen doordat de interacties tussen dit deeltje en andere deeltjes zeer zwak zijn. Maar nu onderzoekers weten waar ze moeten kijken om dit deeltje te vinden, wordt de zoektocht wellicht gemakkelijker.

Als er inderdaad een vijfde natuurkracht bestaat, kan deze wellicht meer inzicht geven in verschillende mysteries. Waaronder het mysterie dat donkere materie heet. Feng stelt dat er wellicht naast het standaardmodel van de deeltjesfysica een volledig op zichzelf staande ‘donkere sector’ is die zich manifesteert in de vorm van de vijfde natuurkracht die onderzoekers op het spoor denken te zijn.

Bronmateriaal

"UCI physicists confirm possible discovery of fifth force of nature" - University of California, Irvine
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / M.J. Jee / H. Ford (Johns Hopkins University).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd