Mogelijk sporen gevonden van ‘mythische overstroming’ in China

De legende vertelt dat een enorme overstroming leidde tot het ontstaan van de Chinese beschaving. En wetenschappers denken nu sporen van die overstroming te hebben gevonden.

Volgens legendes en historische bronnen trad de Gele Rivier ergens in het derde millennium voor Christus buiten zijn oevers. Het leidde tot grote problemen. Maar luidde tevens – zo vertelt de legende – het begin van de Chinese beschaving in.

Yu
De slimme Yu (zie afbeelding hierboven) wist de overstromingen te bedwingen door afvoerkanalen te laten graven. Die prestatie bleef niet onopgemerkt en Yu werd uitgeroepen tot opvolger van de heerser van dat moment: Shun. “Hij (Yu, red.) verdiende het goddelijke mandaat om de Xia-dynastie op te richten: het begin van de Chinese beschaving,” zo schrijven onderzoekers in het blad Science Report. Klinkt als een fantastische legende. Maar zit er ook een kern van waarheid in? Nieuw onderzoek suggereert van wel. Onderzoekers hebben in China namelijk sporen van een overstroming gevonden die heel wat kenmerken heeft van de overstroming die leidde tot de verheerlijk van Yu.

Sedimenten
De onderzoekers kwamen de resten van de overstroming op het spoor toen ze aan de rand van de Gele Rivier sedimenten aantroffen die ook zo’n vijftien mijl verderop te vinden waren. Nader onderzoek toonde aan dat de sedimenten getuigden van een catastrofe. “Een aardbeving leidde tot een aardverschuiving die de rivier blokkeerde,” vertelt onderzoeker Darryl Granger. De ‘dam’ die zo ontstond, brak en bracht een catastrofale overstroming voort. De schade moet enorm zijn geweest.

Twintig jaar watermanagement
Volgens de legendes was er ongeveer twintig jaar nodig om het water te bedwingen. En dat is in lijn met de overstroming waar de onderzoekers nu sporen van hebben teruggevonden. “Dit was één van de grootste overstromingen op aarde van de afgelopen 10.000 jaar en het is voor het eerst dat er geologisch bewijs van is teruggevonden.”

De overstroming zou rond 1920 voor Christus hebben plaatsgevonden. Aangenomen werd dat de overstromingen die leidden tot het ontstaan van de Xia-dynastie enkele eeuwen eerder plaatsvonden. Het nieuwe onderzoek suggereert dus dat die dynastie later het levenslicht zag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd