Mogelijk oudste ‘Britse’ dinosaurus gevonden

Wetenschappers hebben een nieuwe vleesetende dinosaurus gevonden in Wales. Deze 200 miljoen jaar oude dino is het oudste exemplaar dat ooit is aangetroffen op Groot-Brittannië.

De schedel en botten van de dinosaurus zijn in 2014 gevonden nabij Penarth in Wales. De auteurs van het paper op PLOS ONE concluderen dat het een nieuwe soort is en hebben de dino ‘Dracoraptor hanigani’ genoemd. Draco betekent draak, wat het nationale symbool van Wales is. Hanigani is een verbastering van de achternamen van de ontdekkers van het fossiel: Nick en Rob Hanigan.

hanigani

De Dracoraptor hanigani maakt deel uit van de theropoden: een belangrijke groep van voornamelijk vleesetende, tweevoetige dinosaurieërs. De Hanigani was geen ‘reus’ zoals T. Rex of de Spinosaurus. Het dier was ongeveer 70 centimeter hoog en 200 centimeter lang. Onderzoekers denken dat het gevonden exemplaar 201 miljoen jaar geleden leefde en jong gestorven is, aangezien niet alle botten volledig aan elkaar zijn gegroeid.

Het nieuwe fossiel is de meest complete theropode ooit gevonden in Wales en is mogelijk één van de oudste dinosauriërs uit het Jura in Groot-Brittannië of misschien zelfs wel ter wereld. Wetenschappers kunnen het exemplaar gebruiken om in kaart te brengen hoe dino’s de dominantste soort op aarde werd en hoe deze dieren evolueerden en zich verspreidden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd