Mogelijk grootste dode zone ooit in de Golf van Mexico

dode-zone-1

Wetenschappers van het NOAA voorspellen dat de dode zone in de Golf van Mexico wellicht groter is dan ooit eerder gemeten. De verwachting is dat de dode zone dit jaar een totale grootte van 18.800 tot 22.200 vierkante kilometer heeft. Het huidige record stamt uit 2002. Toen had de dode zone een oppervlak van 21.966 vierkante kilometer.

Een dode zone in een zee of oceaan is een gebied met weinig tot geen zuurstof. Vaak ontstaat zo’n zone door menselijke activiteit, bijvoorbeeld door overmatige nutriëntenverontreiniging. In het geval van de Golf van Mexico heeft de rivier de Mississipi een negatieve invloed. Het water van deze rivier zit vol rotzooi, zoals afvalwater en meststoffen. Hierdoor wordt de algenproductie verhoogd, waardoor planten afsterven en er minder zuurstof in het water wordt geproduceerd. Bepaalde elementen hebben invloed op de grootte van de dode zone, zoals de windsnelheid, windrichting, neerslag en temperatuur.

Aangezien er niet voldoende zuurstof in ondiep water aanwezig is, zullen veel vissen en andere zeedieren sterven. Ook zorgt minder zuurstof ervoor dat de voortplantingsorganen van vissen krimpen, waardoor zij meer moeite hebben om zichzelf voort te planten.

Rode gebieden zijn wateren met minder zuurstof dan gele, groene of blauwe gebieden.
Rode gebieden zijn wateren met minder zuurstof dan gele, groene of blauwe gebieden.
Visserij
De grote dode zone is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor vissers. Een grotere dode zone betekent een minder hoge visvangst en dus uiteindelijk minde inkomsten voor vissers.

Honderden dode zones
Wereldwijd zijn er meer dan 400 dode zones. De meeste dode zones bevinden zich aan de oost- en zuidkust van de Verenigde Staten, in Noord-Europese wateren en bij Japan. De Noordzee staat al jaren bekend als de zee met de meeste dode zones, vooral in de driehoek tussen Noorwegen, Denemarken en Nederland.

Tropische storm
Tussen 25 juli en 3 augustus 2013 wordt de exacte grootte van de dode zone in de Golf van Mexico gemeten. Wetenschappers verwachten in de twee weken voorafgaand aan deze periode geen tropische stormen, waardoor de dode zone groter uitvalt. Als er toch plotseling een storm gaat razen, kan de dode zone zomaar vijf tot tienduizend vierkante kilometer kleiner uitvallen.

Gemiddelden
Vorig jaar was de dode zone in de Golf van Mexico vrij klein, namelijk slechts 7.500 vierkante kilometer. De gemiddelde grootte in de periode van 1995 tot 2012 was 15.436 vierkante kilometer.

Bronmateriaal

"" - NOAA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd